Consortium versnelt robotisering glastuinbouwsector

Een breed consortium van tuinbouworganisaties en onderzoeksinstellingen is gestart met een meerjarig programma voor de ontwikkeling van robotica in de glastuinbouw. De samenwerking valt onder het programma RoboCrops.

Consortium+versnelt+robotisering+glastuinbouwsector
© RoboCrops

In het programma werken FME, Avag, TU Delft, Glastuinbouw Nederland, InnovationQuarter, Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Greenport West-Holland, Wageningen University & Research en World Horti Center samen. Doel daarvan is de ontwikkeling van robotica in de glastuinbouw te versnellen.

Robots voor het uitvoeren van teeltmaatregelen en het analyseren van gewas zijn al op verschillende glastuinbouwbedrijven actief. Robots maken het mogelijk hogere en meer uniforme producties te realiseren. Dat doen ze onder meer doordat zo meer en betere data over de teelt gegenereerd kan worden.


Digitale oogstassistent

Belangrijk in het RoboCrops-programma is om te laten zien wat er allemaal al beschikbaar is op het gebied van robots in de tuinbouw. De GearRover met oogstassistentie van Gearbox uit het Zuid-Hollandse Maasdijk is daar een voorbeeld van. De digitale oogstassistent bevat een camera die het bed met rozen in beeld brengt. De software heeft geleerd te herkennen welke bloemen zich in welk groeistadium bevinden. Een gekleurde laser geeft vervolgens aan welke roos geknipt mag worden.Een oogstmedewerker kan plaatsnemen op de rijdende robot en weet zo precies welke steel geknipt moet worden. Daardoor is de oogst uniform en gaat het oogsten een stuk sneller. Bovendien krijgt de teler inzicht in het aantal rozen in de kas.

Samen met rozenkwekerij Porta Nova, Berg Roses, Van Veen Gerbera en Colours of Nature werkt Gearbox aan de doorontwikkeling van de GearRover met oogstassistentie voor zowel roos als gerbera. Deze is te zien tijdens het RoboCrops-event op 24 en 25 november in het World Horti Center. Het programma wordt binnenkort bekendgemaakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer