Veel interesse voor innovatievouchers Boerderij van de Toekomst

De voucherregeling voor het agro-ecologische onderzoeksproject Boerderij van de Toekomst in Lelystad van Wageningen University & Research kan op grote belangstelling rekenen.

Veel+interesse+voor+innovatievouchers+Boerderij+van+de+Toekomst
© Frits Huiden

Ruim vijftig bedrijven uit binnen- en buitenland hebben de afgelopen maanden een aanvraag ingediend om een innovatie of nieuwe technologie te testen die kan bijdragen aan kringlooplandbouw. Het is nog steeds mogelijk nieuwe aanvragen in te dienen.

Vier aanvragers, die allen autonome veldrobots en trekkers ontwikkelen, hebben een voucher ontvangen. Hiermee kunnen zij gebruikmaken van de faciliteiten, expertise en ondersteuning van Boerderij van de Toekomst.

De voucherregeling is een initiatief van Kansen voor West, het samenwerkingsverband van de provincies Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Samen stellen zij dit jaar 1.470.000 euro aan Europese gelden beschikbaar. De net gehonoreerde projecten hebben alle vier betrekking op autonome robots en trekkers die kunnen worden ingezet voor onkruidbestrijding, aardappelopslag en andere werkzaamheden.


Bodemverdichting

Het onderzoeksproject Boerderij van de Toekomst werkt samen met agrariërs en andere partners aan haalbare oplossingen voor de uitdagingen waar de akkerbouw voor staat. Door de toepassing van mengteelten in combinatie met vaste rijpaden wordt bijvoorbeeld de biodiversiteit versterkt en bodemverdichting tegengegaan.


Een van de bedrijven die een onderzoeksvoucher hebben ontvangen, is het Nederlandse bedrijf AgXeed. Hun autonoom werkende Agbot rijdt op rupsbanden en realiseert daardoor een lage bodemdruk. 'Door het autonoom werken kan de Agbot efficiënt bewerkingen uitvoeren en zijn zware combinatiewerktuigen niet meer nodig. In het onderzoek bij Boerderij van de Toekomst willen we aantonen dat de Agbot perfect past in de akkerbouw van de toekomst en leidt tot een beter teeltresultaat', zegt Rienk Landstra van AgXeed.


Enorm divers

'De ingediende aanvragen zijn enorm divers, zowel wat betreft innovatiegehalte als de onderwerpen waar ze zich op richten en de sectoren en landen waarvandaan mensen zich bij ons melden', zegt Marleen Riemens van Wageningen University & Research.

Op korte termijn worden nog meer aanvragen gehonoreerd, maar binnen het budget is er ook nog ruimte voor nieuwe aanvragen. 'Het zou fantastisch zijn als we al in de eerste helft van het jaar door ons beschikbare budget van bijna 1,5 miljoen euro heen zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer