DLV Advies: nog volop subsidie voor zonnepanelen en windmolens

De nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is begin 2021 opengesteld voor zonnepanelenprojecten en kleinschalige windturbines. De subsidie kan nog tot en met 31 december 2023 worden aangevraagd.

DLV+Advies%3A+nog+volop+subsidie+voor+zonnepanelen+en+windmolens
© Dirk Hol

Voor dit jaar is er 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines. En er blijkt nog voldoende budget beschikbaar te zijn, zegt DLV Advies.

De ISDE voor zonnepanelen is bedoeld voor ondernemers met een kleinverbruikersaansluiting en een jaarverbruik boven de 50.000 kilowattuur. Het voordeel van een kleinverbruikersaansluiting is dat hiervoor nog geen netwerkbeperkingen zijn in Nederland en er dus nog kan worden teruggeleverd.


Zonnepanelen

Om in aanmerking te komen voor de ISDE dient de zonnepaneleninstallatie een vermogen te hebben tussen de 15 en 100 kilowattpiek. Per kilowatt is 125 euro subsidie aan te vragen. Dit zou voor een 60.000 wattpiekinstallatie 7.500 euro opleveren.

Volgens DLV Advies komt een investering in een zonnepaneelsysteem in combinatie met de ISDE-subsidie uit op een terugverdientijd tussen de vijf en zeven jaar. Dit maakt het economisch interessanter om te investeren in zonnepanelen en het bedrijf te verduurzamen.


Windturbines

Een ISDE is voor windturbines aan te vragen bij een rotoroppervlakte tussen de 50 en 500 vierkante meter. Het project mag uit meerdere turbines bestaan. Daarnaast moeten de turbines worden aangesloten op een aansluiting van 3 × 80 ampère of kleiner.

Per vierkante meter is 66 euro voor rotoroppervlakte aan te vragen. Dit zou bijvoorbeeld voor een EAZ 13.2.-turbine uitkomen op bijna 9.000 euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer