KAVB: 'Visie binnenduinrand respectloos'

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en LTO Noord zijn verontwaardigd over de publicatie van een toekomstperspectief van PWN voor de regio Kennemerland. Het waterleidingbedrijf en de beheerder van het duingebied kleuren ver buiten de lijnen, stellen beide organisaties.

KAVB%3A+%27Visie+binnenduinrand+respectloos%27
© Han Reindsen

Als dit plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd, betekent dat het einde van de bollensector in Kennemerland, stelt KAVB-voorzitter Jaap Bond. 'Respectloos dat de ondernemers in het gebied hier nooit over zijn gehoord, over de grond die ze dagelijks bewerken.'

In het perspectief schetst PWN zijn ideeën voor extra natuur, recreatieve kansen en een andere waterhuishouding voor het binnenduingebied. 'Onbegrijpelijk dat we hier als grootste grondgebruiker volledig buiten zijn gelaten', stelt gewestelijke voorzitter Nico Verduin van LTO Noord. 'Niet eigentijds om eerst plannen uit te strooien en dan pas in gesprek te gaan met elkaar. Een cultuurfout.'


Kwaad bloed

Begin juli staat een onderhoud gepland tussen PWN en de agrarische partijen. Bond rekent al eerder op een reactie van het waterleidingbedrijf. 'Dit plan heeft veel kwaad bloed gezet. De verhoudingen staan op scherp. Ik ben vooral benieuwd naar de motieven van PWN.'

Strategisch omgevingsmanager Nic Grandiek van PWN zegt het jammer te vinden dat de landbouworganisaties zo defensief reageren. 'We willen juist de dialoog aangaan met betrokkenen in het gebied. De landbouw speelt daarin een hoofdrol.'


Grandiek benadrukt dat PWN als waterleidingbedrijf geen beslissingsbevoegdheid heeft. 'Die ligt bij de provincie. Feit is dat we moeten nadenken over onze uitdaging om 1,8 miljoen Noord-Hollanders van voldoende betrouwbaar en betaalbaar drinkwater te blijven voorzien. Door klimaatverandering, extra wo-ningbouwopgaven en de toenemende toeristenstroom in het duingebied staat dat zwaar onder druk. In dit perspectief zoeken we naar slimme oplossingen.'


IJsselmeer grootste zoetwaterbron

Bond en Verduin wijzen het IJsselmeer aan als de grootste zoetwaterbron voor Noord-Holland. Twee derde van de totale watervoorziening wordt bij Andijk de provincie ingelaten. Bond: 'Het lijkt dus een oneigenlijk argument om extra natuur te rechtvaardigen en de waterhuishouding daarop aan te passen.'

Dat laatste bestrijdt Grandiek: 'Water uit het IJsselmeer is minder betrouwbaar voor drinkwater. Dat kunnen onze hydrologen het best nader verklaren als we constructief met elkaar in gesprek gaan.' Dat had volgens Bond al gemoeten voor de publicatie van dit plan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer