Hoogwaterperiode duurt paar dagen langer

Het water in de grote rivieren blijft wat langer hoog staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Rijkswaterstaat denkt dat het water pas medio volgende week zakt.

Hoogwaterperiode+duurt+paar+dagen+langer
© ANP

Zaterdag bereikt de waterstand van de Rijn bij Lobith een piek. Omdat het in het stroomgebied van de rivier in Duitsland en Zwitserland de komende dagen opnieuw gaat regenen, zal de hoge waterstand in Nederland na het weekeinde nog aanhouden. De waterstand van de Rijn bij Lobith bedraagt zaterdag naar verwachting ongeveer 14,50 meter boven NAP.

Als de Rijn bij Lobith boven de 15 meter boven NAP komt, is er sprake van hoogwater en wordt dijkbewaking ingesteld. Vanaf 12 meter boven NAP stromen de uiterwaarden langs Rijn, Waal en IJssel onder. Veel veren en ponten zijn al uit de vaart genomen, omdat ze de wal niet meer kunnen bereiken.

De Maas stijgt donderdag weer even, nadat die rivier afgelopen weekeinde al een piek bereikte. Nu passeert een klein hoogwatergolfje door de aanhoudende regen. Vrijdag zakt het water weer. Op plekken waar dat nodig is, zijn waterkerende schotbalken geplaatst. Ook neemt Rijkswaterstaat maatregelen om het waterpeil zo goed mogelijk te regelen.


Haringvlietsluizen open

Rijkswaterstaat heeft de Haringvlietsluizen tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee flink geopend om het hoogwater van de grote rivieren te spuien. Door de opening kan een groot deel van de watermassa, die de rivieren vanuit Duitsland aanvoeren, wegstromen in zee. Als het rivierwater nog verder stijgt, kunnen de sluizen nog verder worden geopend, maar dat is bij de waterstanden die nu verwacht worden waarschijnlijk niet nodig.

De Haringvlietsluizen, onderdeel van de Deltawerken, zijn vergelijkbaar met een kraan, aldus Rijkswaterstaat woensdag. Als de Rijn weinig water afvoert, gaan de sluizen dicht en stroomt het rivierwater via de Nieuwe Waterweg naar de Noordzee. Door de kraan te openen, kan het waterpeil op de rivieren via de sluizen worden geregeld. Ook elders in het land zijn stuwen in de Rijn, Lek en Maas maximaal geopend om het rivierwater de ruimte te geven. Dat is onder meer het geval bij Driel, Amerongen en Hagestein.


Sneeuw

Nederland krijgt komend weekend te maken met een flink pak sneeuw. Vooral boven de rivieren kan een sneeuwlaag van 10 tot 20 centimeter ontstaan en dat kan voor problemen zorgen in het verkeer, meldt Weer.nl. Die meteorologische site wijst erop dat andere weermodellen nog (veel) meer sneeuw voorspellen.

Omdat het zondag ook nog flink waait, aan zee kan windkracht 7 staan, ontstaan in open gebieden sneeuwjachten. Ook wordt gewaarschuwd voor sneeuwduinen op bijvoorbeeld wegen. In de polders zou zelfs een sneeuwstorm kunnen ontstaan, dat is zeldzaam. Tijdens de sneeuwstorm van 14 februari 1979 ontstonden sneeuwduinen van soms wel 6 meter hoog en verdwenen huizen onder de sneeuw, aldus het weerbureau.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer