NIOZ-plan 'te kort door de bocht'

Waterschap Scheldestromen ziet niets in het plan van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) om Zeeuwse polders onder water te zetten om de kuststreken te beschermen. 'Dit is veel te eenzijdig en gepusht', reageert Philipp Keller, portefeuillehouder waterkeringen bij waterschap Scheldestromen.

NIOZ%2Dplan+%27te+kort+door+de+bocht%27
© ZLTO
Het NIOZ-plan, waarbij een extra dijk parallel achter de bestaande dijk wordt aangelegd en het tussenliggend land onder water wordt gezet bij hoog water, was een steen in de gevoelige Zeeuwse vijver, maar de rimpelingen zijn vijf dagen later al bijna verdwenen. Dat komt vooral omdat het plan van het onderzoeksbureau uit Yrseke weinig bijval krijgt.

Onder meer waterschap Scheldestromen, waarvan het dagelijks bestuur dinsdag het plan besprak, ziet geen heil in de voorgestelde ontpoldering.

'Laat ik vooropstellen dat klimaatadaptie veel aandacht verdient', begint Philipp Keller. 'En bepaalde punten uit het plan van NIOZ zouden zeker goed kunnen werken. Maar wij pleiten voor een genuanceerde discussie. Dit is veel te eenzijdig en ook een beetje gepusht. Ons gevoel is dat dit veel te kort door de bocht is.'

Keller vindt het vreemd dat het waterschap niet bij de plannen is betrokken. 'Het waterschap is een autoriteit op dit gebied en wij moeten uitzoeken wat de beste opties zijn om de klimaatverandering op te vangen. Met dijkversterking spelen we daar ook al op in en daar willen we vol op inzetten. Bovendien is het al ontzettend druk in Nederland en moet je geen enkele vierkante meter vruchtbare landbouwgrond opgeven.'

Wij pleiten voor een genuanceerde discussie. Dit is veel te eenzijdig

Philipp Keller, portefeuillehouder waterkeringen bij waterschap Scheldestromen

Keller ziet, naast de dijkversterking, ook mogelijkheden vóór de dijken. 'Denk aan het inzetten van schorren, slikken, strekdammen en kunstmatige riffen.'


Geen draagvlak

ZLTO-bestuurder Joris Baecke steekt zijn mening over het plan niet onder stoelen of banken. 'Laat ik kort zijn; polders onder water zetten is onacceptabel. We hebben juist meer land nodig.'

Het plan komt voor de ZLTO-bestuurder niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. 'Wij weten al langer dat er in een bepaalde hoek met dit soort gedachten wordt geflirt. Maar we weten ook dat er geen draagvlak voor is. Niet alleen in de agrarische sector, maar ook bij het waterschap en het provinciebestuur.'

Baecke pareert de aanval op de polders met een tegenvoorstel. 'We hebben te kampen met een tekort aan ruimte. Dus zou je juist buitendijks moeten zoeken naar ruimte om te gaan inpolderen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer