Agro%2DNutri+Monitor+brengt+transparantie+verduurzaming+in+beeld
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Agro-Nutri Monitor brengt transparantie verduurzaming in beeld

Wat kost verduurzamen en wat levert het op? Dat is één van de facetten die de Agro-Nutri Monitor in beeld wil brengen. De monitor doet onderzoek naar de prijsvorming van melk, varkensvlees, consumptieaardappelen, uien, spruitkool, peren en tomaten.

Volgens de onderzoekers vinden veel boeren en tuinders het niet duidelijk hoe prijzen in de keten tot stand komen. Zo is er onvrede over hoe de prijs, die de consument betaalt, over de verschillende schakels wordt verdeeld. Ook geven zij aan dat de eisen op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid worden verhoogd, zonder dat daar extra inkomsten tegenover staan.


Om hier een goed beeld van te krijgen, wil landbouwminister Carola Schouten de prijsvorming in de keten inzichtelijker maken met een onderzoek door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het moet ook eventuele problemen bij de prijsvorming aan het licht brengen.


Kosten en belemmeringen

Verder geeft het onderzoek een beeld van kosten en belemmeringen om te verduurzamen. Wageningen Economic Research en agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy voeren het onderzoek uit, net als de eerste editie vorig jaar. Daarvan is in oktober 2020 de eerste rapportage uitgekomen.

Deze tweede Agro-Nutri Monitor is een vervolg hierop. Dit keer zullen ook de langetermijnontwikkeling van inkomens van boeren en tuinders en de internationale context aandacht krijgen. Een onderdeel van onderzoek is een online vragenlijst onder boeren en tuinders. Het online onderzoek zal vrijdag 26 februari 2021 starten.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer