Uienvoorraad groter dan meerjarig gemiddelde

Uientelers hebben meer uien in hun bewaarplaatsen dan vorig seizoen. Ten opzichte van het meerjarig gemiddelde is de uienvoorraad in absolute tonnen ongeveer 28 procent groter.

Uienvoorraad+groter+dan+meerjarig+gemiddelde
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie die VTA (Verenigde Telers Akkerbouw) per 1 april heeft uitgevoerd onder haar leden. De deelnemende uientelers hebben ongeveer 66 procent van hun uienoogst 2020 afgeleverd. Het afgeleverde volume is volgens VTA 6 tot 7 procent lager dan het meerjarig gemiddelde.

Bij de rode uien is al wel 75 procent afgeleverd en bovendien is van de voorraad in de schuren per 1 april al bijna 50 procent verkocht. Slechts 12,3 procent van de totale oogst van rode uien is daarmee nog vrij beschikbaar. Bij de gele uien is 61 procent van de oogst geleverd en nog bijna 27 procent van de uien in de bewaarplaatsen vrij voor de verkoop.


Invloed droog groeiseizoen 2018

De totale absolute vrije voorraad van rode en gele uien samen is groter dan vorig seizoen en ook ongeveer 22 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Hierbij tekent VTA wel aan dat het meerjarig gemiddelde omlaag getrokken wordt door het extreme droge groeiseizoen in 2018-2019. Toen waren er na april nauwelijks nog vrije uien te vinden in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer