Uienexport+daalt+naar+laagste+niveau+seizoen+2020%2D2021
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Uienexport daalt naar laagste niveau seizoen 2020-2021

Het exportvolume voor Nederlandse uien is in week 9 gedaald naar 12.400 ton. De grootste afnemer was het Afrikaanse land Guinee met ruim 1.600 ton.

Het volume in de betreffende exportweek is het laagste sinds het exportseizoen van zaaiuien vanaf eind augustus goed op gang is gekomen. Vooral de lagere exportvolumes naar overzeese bestemmingen begint nu invloed te krijgen op de uienmarkt. Dit blijkt uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis.

De grenzen van Senegal zijn al vanaf eind januari gesloten voor Nederlandse uien. Omringende landen zoals Ivoorkust, Mauretanië en Guinee nemen nog wel uien af, maar onvoldoende om het gat dat Senegal achterlaat op te vullen.


Export naar Israël

Naast de genoemde West-Afrikaanse landen zijn Israël en Groot-Brittannië op dit moment de grootste afnemers van Nederlandse uien. Vooral de export naar Israël van de laatste weken is opmerkelijk te noemen. In totaal kochten de Israëliërs al 19.800 ton uien. Dat is ruim drie keer zoveel als vorig jaar tot en met week 9.

Groot-Brittannië is net als Duitsland standaard een belangrijke exportbestemming in de tweede seizoenshelft voor de uienmarkt. Ten opzichte van voorgaande jaren komt de afzet van uien traag op gang. Dat is een belangrijke reden voor de lage exportvolumes van dit moment.

De exportteller voor het seizoen 2020-2021 staat op ruim 961.000 ton. Dat is ongeveer 45.000 ton meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Opvallende landen met grotere exportvolumes zijn naast Israël onder meer Bangladesh (+19.000 ton), de Filipijnen (+14.000 ton) en Indonesië (+9.000 ton).


Weinig handel

Op de uienmarkt is de gedeeltelijke wegval van de exportvraag wel enigszins te merken. Bij beurs Goes daalde de notering voor gele zaaiuien vanaf eind januari van gemiddeld bijna 20 euro naar 13,75 euro per 100 kilo deze week. De beurscommissie tekent daarbij aan dat er weinig handel is in goede kwaliteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer