VTA+schat+vrije+voorraad+uien+stuk+lager+in
Nieuws
© Niels van der Boom

VTA schat vrije voorraad uien stuk lager in

De vrije voorraad aan zaaiuien was op 1 februari ruim 15 procent lager dan vorig seizoen op hetzelfde peilmoment en ongeveer 10 procent lager dan het langjarig gemiddelde.

Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie voor uien die de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) heeft laten uitvoeren onder de leden. VTA concludeert dat deelnemers aan deze inventarisatie ongeveer 51 procent van hun uien op de peildatum 1 februari al had afgeleverd.

Van de uienvoorraad van dit moment in Nederland is verder 31 procent al verkocht. De absolute vrije voorraad aan uien komt daarmee 15,2 procent lager uit dan vorig seizoen en ongeveer 10 procent lager ook dan het langjarig gemiddelde gerekend vanaf het seizoen 2015-2016.


Kwaliteitsproblemen

In absolute tonnen ligt er volgens VTA bij de eigen leden 4,3 procent minder uien op voorraad dan vorig seizoen. Dit is 3,5 procent minder dan het langjarig gemiddelde. VTA wijst erop dat de netto-tonnen van de uien in de bewaring in de praktijk tegen kunnen vallen vanwege kwaliteitsproblemen in diverse partijen.

Voor gele uien stelt VTA vast dat in de noordelijke provincies 41 procent is afgeleverd, terwijl dit in het Zuiden al 54 procent is. Bij rode uien is dat beeld precies omgekeerd. Van het geoogst product is in het Noorden al 57 procent afgeleverd en in het Zuiden pas 45 procent.


Niet-traditionele teeltgebieden

VTA erkent dat vanwege goedlopende export verwacht werd dat het aandeel geleverde tonnen groter zou zijn. De organisatie veronderstelt echter dat van de exportvolumes relatief veel geleverd is vanuit niet-traditionele teeltgebieden. Daar is het aandeel afland-leveringen naar verhouding groot. Daarnaast zijn volgens VTA ook behoorlijke volumes aan plantuien naar het buitenland verkocht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  10 %
Meer weer