Gerard Bakker nieuwe topman NVWA

Gerard Bakker wordt inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 16 augustus.

Gerard+Bakker+nieuwe+topman+NVWA
© Dirk Hol

Bakker is sinds 2018 hoofddirecteur Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).


Eerder vervulde Bakker de functie directeur Mededinging bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en gaf hij leiding aan diverse handhavingsprocessen bij de douane en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod). Bakker studeerde Fiscaal Recht aan de Universiteit Leiden en is in de Criminologie gepromoveerd in Gent.


Kritiek op functioneren NVWA

De nieuwe inspecteur-generaal heeft de taak de NVWA weer op de rails te krijgen. In de Tweede Kamer klonk eerder dit jaar veel kritiek op de NVWA. Opeenvolgende reorganisaties, kostenbesparingen en een afgeblazen ICT-project hebben de organisatie verzwakt. De NVWA werkt al enige tijd aan verbetering, maar dat gaat niet eenvoudig. Dit leidde in 2020 tot een voortijdig vertrek van inspecteur-generaal Rob van Lint omdat er geen vertrouwen was in de verbeterplannen die onder zijn leiding tot stand zijn gekomen.


Lees ook: Topman NVWA stapt op

Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV, denkt dat Bakker de juiste persoon op deze plek is: 'Met zijn grote ervaring als bestuurder van uitvoeringsorganisaties, zijn kennis en ervaring met toezicht en handhaving en zijn inspirerende manier van leidinggeven is Gerard de aangewezen persoon om leiding te geven aan de NVWA.'

Bakker neemt het stokje over van Maarten Ruys, die als interim-inspecteur-generaal een omslag in gang heeft gezet, zegt Goet. 'Gerard zal op de ingeslagen weg verder gaan en met het management en de medewerkers van de NVWA verder bouwen aan een solide organisatie.'


Waardevolle bijdrage

Bakker is vol vertrouwen. 'Ik ben erg verheugd met mijn benoeming bij de NVWA; een belangrijke toezichthouder voor ons allemaal als het gaat om de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur. Met mijn ervaring als bestuurder van uitvoeringsorganisaties, en kennis met toezicht en handhaving kan ik een waardevolle bijdrage leveren aan de NVWA en verder bouwen aan de organisatie', licht hij toe.

'Het voelt dubbel om DJI te verlaten. Ik ga de samenwerking met de collega's enorm missen. Maar we hebben de afgelopen 3 jaar enorm goede stappen gezet. Met elkaar hebben we een koers ontwikkeld voor de toekomst van DJI. Dat maakt dat ik DJI met een gerust hart durf los te laten, omdat ik weet dat er goede mensen zijn die het werk kunnen voortzetten', vervolgt Bakker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer