Uitheemse schorskevers aangetroffen in tropische kas

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens inspecties bij een Nederlands plantenbedrijf meerdere niet-Europese schorskevertjes gevonden. De schorskever is in 2019 aangemerkt als Q-organisme, daarom zijn de betreffende planten in de kas gelijk vernietigd.

Uitheemse+schorskevers+aangetroffen+in+tropische+kas
© Pixabay

De plantenkwekerij importeert, teelt en verhandelt houtige gewassen uit de tropen. De keversoort Euwallacea fornicatus was gevonden in een ficus en Artocarpus-broodboom. De kever is afkomstig uit gebieden met een warm klimaat, zoals Californië en Zuid-Afrika.

De keversoort veroorzaakt schade in planten en bomen door er gaatjes in te boren. Hierdoor sterven de planten af. Ook verspreiden ze schimmel, waardoor de planten ziek kunnen worden.

EU-lidstaten zijn verplicht om de introductie en verspreiding van Q-organismen tegen te gaan. De NVWA kreeg een melding van een afnemer uit Duitsland. Via 'backward tracing' is de inspectie en bemonstering bij het Nederlandse bedrijf van de grond gekomen.


Eliminatie van schorskever

De eliminatie van de kevers is alleen mogelijk door alle besmette planten te vernietigen. Ook moeten overige houtige gewassen en palmen gedurende langere tijd worden gemonitord. De inspecteurs van de NVWA hebben vallen opgehangen die worden gecontroleerd bij vervolginspecties.

De NVWA stelt dat de schade voor het bedrijf groot is. Alle besmette planten zijn vernietigd en er gelden minimaal drie maanden beperkingen voor de aflevering van waardplanten, in afwachting van de monitoring.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer