Schouten: NVWA heeft juist gehandeld bij code rood

Minister Carola Schouten van LNV vindt dat er geen fouten zijn gemaakt rondom de coderoodsituatie die er van 14 op 15 februari voor zorgde dat NVWA-controles op het laatste moment niet doorgingen. Dat blijkt uit haar antwoorden op Kamervragen door SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Nepluvi en NOP/LTO zijn het niet eens met het antwoord van de landbouwminister.

Schouten%3A+NVWA+heeft+juist+gehandeld+bij+code+rood
© Dick van Doorn

Op 14 februari werd duidelijk dat er maandagochtend 15 februari een code rood in Nederland ging gelden. Volgens het antwoord van Schouten gold deze vanaf 3 uur in Noord- en Zuid-Holland en Zeeland. Vanaf 5 uur in Flevoland, Utrecht, Brabant, Gelderland en Friesland en vanaf 7 uur in de andere provincies. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vond daarom dat de medewerkers niet naar het werk konden gaan.

Schouten stelt in haar Kamerbrief dat er vooraf overleg is geweest met verschillende bedrijven en vertegenwoordigers van de sector. Daar zijn Nepluvi en NOP/LTO het niet mee eens. Volgens Kees de Jong, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij, is er met zijn organisatie geen contact geweest. 'De reactie van Schouten verbaast me overigens niet, het was wel te verwachten.'


Ook algemeen secretaris Mark den Hartog van Nepluvi ontkent dat er vooraf overleg is geweest. 'Om 9 uur kreeg ik van de eerste slachterij te horen dat ze de mededeling kregen dat er geen NVWA-medewerkers zouden komen. De andere slachterijen volgden later. Direct heb ik mijn mail gecheckt, maar daar zat geen bericht van de NVWA bij. Er is geen sprake geweest van overleg, het was gewoon een eenzijdige mededeling. En die mededeling kwam te laat. Sommige slachterijen beginnen al om 4 uur in de ochtend. Dus het laden en transporteren van de dieren was in een aantal gevallen al gestart.'


Noodopvang kan maar kort

In het antwoord van Schouten staat ook dat slachterijen moeten zorgen voor noodopvang van de dieren bij calamiteiten. 'Natuurlijk kunnen we de dieren enkele uren opvangen, maar niet heel lang', zegt Den Hartog. 'Het was niet duidelijk hoe lang het kon duren voor we weer konden slachten: een dag of langer? Dus het betekende dat het laden van de dieren moest stoppen en er weer dieren terug moesten naar de bedrijven.'

Nepluvi en NOP/LTO zijn momenteel in overleg met de NVWA over de ontstane situatie en hoe dat in het vervolg kan worden voorkomen. 'Laten we hopen dat uit dit overleg een goed werkbare afspraak komt', zegt De Jong. Ook Den Hartog vind dat belangrijk. Of er vanuit Nepluvi nog een schadeclaim komt richting de NVWA is nog niet duidelijk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer