NVWA hanteert juiste methode bepaling vangletsel vleeskuikens

De NVWA hanteert de juiste methode om te bepalen of er op een slachterij sprake is van te veel vangletsel bij vleeskuikens. Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep. De norm van 2 procent vangletsel is niet strijdig met de wet.

NVWA+hanteert+juiste+methode+bepaling+vangletsel+vleeskuikens
© Archief Marcel Bekken

Het CBb verwerpt daarmee een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam. Een pluimveehouder stelde in die zaak dat met de methode die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hanteert, niet is vast te stellen of letsel tijdens het vangen is ontstaan. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ging hiertegen in beroep en krijgt nu gelijk van het CBb.

Bij de methode die het NVWA gebruikt, worden karkassen tweemaal twee minuten aan de slachtlijn beoordeeld. Op basis van de afmeting van het letsel en de mate van verkleuring stelt de NVWA-medewerker vast of het om letsel gaat dat tijdens het slachten of transport is ontstaan of al eerder tijdens het laden. Bij meer dan 2 procent vangletsel krijgt de pluimveehouder een boete.

De methode die voor het bepalen van de vangletsels wordt gehanteerd, is volgens de rapporten die hiertoe bij het CBb zijn aangedragen juist. De boete van 1.500 euro die de pluimveehouder kreeg voor het te veel aan vangletsels blijft daarmee overeind.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer