Biomelkveehouders bundelen aanbod slachtkoeien

Vijf biologische melkveehouders gaan het aanbod biologische slachtkoeien bundelen en aanbieden aan de afnemers in de slachtketen. Daartoe hebben ze de coöperatie Ekoholland Vee en Vlees opgericht. Alle biologische veehouders in Nederland kunnen lid worden.

Biomelkveehouders+bundelen+aanbod+slachtkoeien
© Twan Wiermans

Belangrijkste doel van de coöperatie is om als veehouder een betere positie in de biologische vleesveeketen te verwerven.

Tot nu toe is het aanbod van (bio)slachtkoeien individueel georganiseerd. De veehouder heeft daarom praktisch geen onderhandelingspositie en nauwelijks inzicht in de prijsvorming. De veehouder zelf profiteert onvoldoende van het biologische onderscheid op de afzetmarkt, vinden de vijf biologische boeren.


Langetermijnafspraken

De nieuwe coöperatie streeft naar vaste ketenrelaties met de afnemers. Daarbij zorgt de coöperatie voor een gestroomlijnde levering en maatwerk. Ook kan er via de coöperatie meer inhoud aan de ketenrelatie worden gegeven.

Het is de wens van de oprichters dat de coöperatie in de toekomst ook een rol gaat spelen bij de afzet van biologische kalveren. Als de organisatie rond de koeien goed loopt, wordt bekeken welke – bij het biologische gedachtengoed passende – mogelijkheden er zijn en hoe de coöperatie hieraan kan bijdragen.

Lidmaatschap van de coöperatie kost eenmalig 50 euro en jaarlijks een contributie van 25 euro. De kosten per geleverde koe bedragen 75 euro, waarvan 25 euro onkostenvergoeding voor de coöperatie. Leden dienen ten minste 75 procent van het volwassen slachtvee af te zetten via de coöperatie. Er is geen winstoogmerk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer