Prijs+vlees%2D+en+slachtvee+stabiel+ondanks+hogere+uitstoot
Achtergrond
© Twan Wiermans

Prijs vlees- en slachtvee stabiel ondanks hogere uitstoot

Ondanks de hogere uitstoot van slachtkoeien blijven de prijzen voor vlees- en slachtvee stabiel. Maar niet in België. Daar daalden de prijzen de afgelopen zes weken met 200 tot 300 euro per vleeskoe.

Volgens de Fédération Nationale du Commerce du Bétail, Porcs et Viande, die vijfhonderd veehandelaren vertegenwoordigt, komt de prijsdaling voor vleesvee in België door de grotere uitstoot van koeien als gevolg van de lage melkprijs. Daarnaast moet de Europese export van levend vee naar landen rond de Middellandse Zee en het Midden-Oosten opboksen tegen zware concurrentie uit Brazilië. Verder neemt de vleesconsumptie in België al jaren af.

Ook in Nederland staat de markt voor rundvlees onder druk. Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees, blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research. En net als in België stootten Nederlandse boeren de laatste maanden meer koeien af. In de eerste 42 weken van 2016 werden er wekelijks gemiddeld tweeduizend runderen meer geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afwachten

Toch ziet Auke de Haan van Veehandel De Haan de prijzen voor vlees- en slachtkoeien niet flink kelderen. 'Melkveehouders wachten af. Voor een dunne slachtkoe wordt nu zo'n 1,70 euro per kilo betaald en voor een dikke slachtkoe 2,60 euro per kilo. Dat is lager dan vorig jaar. Toen werd er nog 3 euro per kilo betaald voor een dikke slachtkoe.'

Het is volgens De Haan lastig in te schatten hoeveel de prijzen voor slachtkoeien gaan dalen als de Nederlandse veestapel moet inkrimpen. Volgens LTO komt de 7 miljoen kilo mindering aan fosfaatproductie die nodig is om onder het fosfaatplafond te komen grofweg neer op een reductie van150.000 tot 200.000 koeien in Nederland.

België of Duitsland

'Als deze aantallen op de markt komen, zoeken we eerst in Nederland naar afzetmarkten. Maar als de prijzen in België of Duitsland hoger liggen, zullen we die slachthuizen daar opzoeken', zegt De Haan. De vraag en het aanbod op de Europese markt zijn leidend en dat houdt de prijzen in balans, stelt hij. 'Bovendien speelt de fosfaatproblematiek alleen in Nederland.'

Volgens De Haan zal een deel van de Nederlandse runderen als fokvee worden geëxporteerd. 'Nu de melkprijs aantrekt, ontstaat die vraag al in Polen en Letland. In Duitsland en België is geen interesse in ons fokvee vanwege onze lagere IBR-status.'

Weer

 • Zaterdag
  10° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
Meer weer