Prijs redelijk door krap aanbod slachtkoeien

Melkveehouders beuren momenteel een redelijke prijs voor hun uitstootkoeien, vergeleken met een jaar geleden. De prijs is zo'n 40 tot 50 cent per kilo geslacht gewicht hoger dan vorig jaar rond deze tijd.

Prijs+redelijk+door+krap+aanbod+slachtkoeien
© Pixabay

Slachterijen klagen dat ze bij de huidige inkoopprijzen onvoldoende ruimte hebben om wat te verdienen. Nog steeds drukken de gevolgen van corona zwaar op de rundvleesmarkt. Ook in andere Europese landen staat de verkoop van rundvlees aan de horeca en retail op een laag pitje. Dit heeft gevolgen voor de export vanuit Nederland naar andere Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Vooral de verkoop van duurdere delen verloopt moeizaam. Doordat mensen in de meeste landen nog niet buiten de deur mogen eten, is lastig om luxere delen van het rund voor goede prijzen aan de man te brengen. Denk aan lenden, bovenbil, spierstuk, platte bil, staartstuk en haas. De handel in de minder dure delen, met name het vlees van de voorvoeten, verloopt veel vlotter. Dit betreft met name het vlees dat in de supermarkt wordt verkocht, zoals hamburgers en gehakt.

In februari begonnen de prijzen voor slachtvee te stijgen. Door een krap aanbod aan slachtrunderen moesten slachterijen dieper in de buidel tasten om hun slachthaken gevuld te krijgen.

Flink minder geslacht

Cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland laten zien dat er desalniettemin flink minder is geslacht in de eerste drie maanden van 2021, in vergelijking met een jaar eerder. Tot en met vrijdag 26 maart slachtten Nederlandse slachterijen in totaal 117.397 runderen. In 2020 in dezelfde periode waren dat er 131.207, 13.810 slachtingen meer.

De krimp van het slachtveeaanbod lijkt alles te maken te hebben met het uitstootbeleid van melkveehouders. Handelaren ervaren dat melkveehouders steeds meer ingespeeld raken op het sturen van de omvang van de veestapel op de beschikbare fosfaatrechten. Dit leidt tot minder pieken bij de afvoer van slachtvee en een gelijkmatiger afvoer van slachtrunderen door het jaar heen.

Ook buiten Nederland, in de rest van Europa, is het aanbod slachtrunderen niet overweldigend. Europees gezien groeit het aantal melkkoeien en vleeskoeien niet. En door de brexit neemt de import van rundvlees uit Groot-Brittannië af.

Opbrengstprijzen stabiliseren

Ondanks het feit dat het aanbod slachtkoeien nog steeds krap is, laat de markt al enkele weken een stabilisatie van de opbrengstprijzen zien. Slachterijen willen niet meer betalen, omdat ze vinden dat hun marges te veel onder druk staan.

De noteringen voor een goede slachtkoe met een O+-classificatie zitten op een niveau van 2,95 euro tot 3 euro. Wie het lukt om R-koeien te leveren, beurt al gauw een paar kwartjes meer. De prijs voor een worstkoe (P-classificatie) ligt tussen de 2,30 euro en 2,75 euro.

'Gelet op het feit dat de horeca in veel Europese landen al bijna een half jaar is gesloten, mogen melkveehouders bij dit prijsniveau hun handen dichtknijpen', zegt Derk-Jan Kuenen, veehandelaar in Zelhem en bestuurder bij brancheorganisatie Vee en Logistiek.

Aanbod blijft krap

Het lijkt erop dat het aanbod slachtvee de komende weken krap zal blijven. Het weideseizoen begint. Dat zorgt voor ruimte en voer om toekomstige slachtdieren wat langer aan te houden en eventueel vet te weiden.

Vleesverkopers hopen op versoepelingen van de coronamaatregelen in de hele Europese Unie. Dit kan leiden tot stimulansen voor de rundvleesmarkt en betere prijzen voor de luxere delen. Maar zover is het nog niet. Een stabiel prijsniveau lijkt voor de verkopers van slachtvee momenteel het hoogst haalbare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer