Mobiel+slachthuis+voor+koeien+op+boerenerf
Nieuws
© Slachthuis Dokkum

Mobiel slachthuis voor koeien op boerenerf

Hoe te handelen met dieren die wel slachtwaardig zijn, maar niet levend kunnen of mogen worden vervoerd? Met het mobiele slachthuis presenteert Henk Visser van Slachthuis Dokkum een oplossing.

Koeien worden levend gekeurd door de dierenarts en op locatie verdoofd/geschoten en verbloed in de vrachtwagen om vervolgens te worden getransporteerd naar de slachterij in Dokkum.

Het mobiele slachthuis is daarnaast inzetbaar bij vee dat altijd in de vrije natuur heeft geleefd. Vervoer van koeien vanuit een natuurgebied levert veel stress op voor de dieren. Met het mobiele slachthuis kan de koe in de natuurlijk omgeving worden verdoofd/geschoten en verbloed. 'Als het succesvol is in het Noorden, dan willen we het uitrollen in heel Nederland', zegt Visser.

Dierenwelzijn

Zes jaar lang duurde de voorbereiding op wat nu in uitvoering wordt gebracht. Van het presenteren van de eerste plannen tot het regelen van certificering, formaliteiten en de praktische invulling. Visser: 'Dit is een grote stap voorwaarts voor het dierenwelzijn in Nederland.'

Hoeveel het gaat kosten, wil Slachthuis Dokkum nog niet kwijt, nu het project nog in de proefperiode verkeert. 'Factoren als leeftijd, bevleesdheid en gewicht zijn van belang. Daarom kunnen we nu nog niet zeggen wat het gaat kosten. Maar het moet altijd meer opleveren dan de afvoerkosten naar de kadaververwerking Rendac, anders wordt het geen succes.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer