Aanvoer+slachtkoeien+Leeuwarden+plust+19+procent
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aanvoer slachtkoeien Leeuwarden plust 19 procent

De aanvoer van het aantal slachtkoeien op de veemarkt van Leeuwarden is in 2016 met bijna 19 procent gestegen naar 22.128 dieren. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

Het aantal verhandelde schapen daalde met 11 procent naar 61.222 dieren. De aanvoer van kalveren nam met 3 procent toe naar 45.113.

Volgens voorzitter Andries Kingma van Stichting Veehandelscentrum Noord-Nederland zijn de verschuivingen vooral het gevolg van ontwikkelingen in het laatste kwartaal. Toen werd duidelijk dat de Nederlandse melkveehouderij dit jaar de veestapel met circa 160.000 koeien moet inkrimpen om aan de Europese mest- en fosfaatnormen te voldoen. Waarschijnlijk vrezen boeren dat de prijzen fors gaan dalen en daarom beginnen ze nu al vee af te stoten.

Duitse slachterijen

Veel slachtkoeien in Leeuwarden worden opgekocht voor Duitse slachterijen. Die kampen met een lage aanvoer, doordat Duitse boeren hun koeien juist aanhouden vanwege de aantrekkende melkprijs, aldus Kingma.

De daling van de schapenaanvoer is volgens Kingma een gevolg van de Brexit. Door de daling van het pond was het voor Britse schapenhandelaren aantrekkelijk om schapenvlees in Europa te verkopen. Die extra aanvoer drukte de prijs waardoor Nederlandse schapenhouders hun dieren langer aanhielden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer