Delphy zet teeltonderzoeken peen dit jaar door

Delphy voerde in 2020 onderzoeken uit in de teelt van peen. De nadruk lag op bemesting, onkruidbestrijding, dripirrigatie en een Zweedse methode voor de bewaring van peen. Deze onderzoeken lopen dit jaar door.

Delphy+zet+teeltonderzoeken+peen+dit+jaar+door
© Haijo Dodde

De zaadleverancier legde vorig jaar een proef aan met vijf verschillende niveaus van stikstofgiften variërend van 0 tot 200 kilo per hectare. De doelstelling van dit onderzoek is het vinden van de optimale bemestingsgift wat resulteert in een goede opbrengst en kwaliteit.

De resultaten van de opbrengstbepalingen laten volgens Delphy zien dat het overbemesten met Kalkammonsalpeter geen directe opbrengstverhoging oplevert. De netto-opbrengst lag bij alle vijf giften van 0 tot 200 kilo stikstof per hectare totaal rond de 80 ton.

Wat wel opvalt, is dat er een betrouwbaar effect optreedt in tarra aan de hand van de stikstofgift. Waar geen stikstofbemesting werd uitgevoerd, zijn zowel de aantallen als de kilo peen die verdraaid en krom zijn aanzienlijk hoger.

Herbiciden

Delphy toetste vorig jaar of een schema met lage dosering bij de bestrijding van zwarte nachtschade meerwaarde biedt. In drie objecten werden de middelen Boxer, Sencor en Challenge toegepast. Daarnaast een veld met een praktijkschema en een onbehandeld proefperceel.

De bestrijding van zwarte nachtschade en onkruiden in deze familie via een lage doseringsschema gaf geen significant verschil ten opzichte van het praktijkschema. Dat kan te maken hebben met de onkruiddruk op het betreffende perceel.


Dripirrigatie

De zaadleverancier experimenteerde vorig jaar ook met dripirrigatie. Deze toepassing, waarbij er geïrrigeerd wordt door middel van dripslangen tussen de ruggen, wordt dit jaar geoptimaliseerd. Aan dit onderzoek wordt bovendien zaaien met zaailint toegevoegd. Dit kan zorgen voor een optimale opkomst.

Ook gaat Delphy kijken of de Zweedse bewaring dit jaar weer kan worden aangelegd. Met de ervaringen uit 2020 ligt de voorkeur dit jaar bij beddenteelt, waarbij de peen zonder te rooien kan worden toegedekt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer