Loofdoding kan ook zonder Reglone en Finale

Loofdoding zonder Reglone en Finale is niet gemakkelijker uitvoerbaar, maar wel goed mogelijk. Dat blijkt uit tweejarig onderzoek van Delphy in zowel consumptieaardappelen als in pootgoed.

Loofdoding+kan+ook+zonder+Reglone+en+Finale
© Han Reindsen

Delphy concludeert dat naast alternatieve middelen voor volveldsbespuitingen ook mechanische methoden voor het verwijderen van loof goed functioneren. De onderzochte alternatieven werken beter in consumptieaardappelen dan in pootgoed en in het algemeen langzamer dan voorheen de standaard loofdoodmiddelen.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van BO Akkerbouw in het kader van Actieplan Plantgezondheid. Het volledig onderzoeksrapport is te vinden op de website van Delphy.


Hoge en lagere volumes

Op een proefveld bij Emmeloord in de Noordoostpolder zijn in pootgoed spuitschema's met Quickdown en Spotlight vergeleken. Deze zijn conventioneel gespoten in hoge volumes en met luchtondersteuning en de Wingssprayer in lagere volumes. Uit de resultaten blijkt dat gespoten bij warm weer en een lage relatieve vochtigheid (RV) een hoog spuitvolume (385 liter per hectare) beter werkt dan een laag spuitvolume (215 liter per hectare).

De volgorde van de middelen in het spuitschema had in pootgoed geen effect op de loofdoding. Delphy stelt vast dat indien bespuitingen met twee keer Quickdown en één keer Spotlight onvoldoende werken, het nog mogelijk is om een extra bespuiting uit te voeren met Affinity Plus.

In plaats van alleen volveldsspuiten is het volgens Delphy goed mogelijk om chemische en mechanische loofdoding te combineren in pootgoed. De voorkeur gaat dan uit naar looftrekken, dit uitgevoerd na één bespuiting om het gewas stil te zetten. Ook is een combinatie mogelijk met loofklappen, dat kan eventueel met een rijenbespuiting met Spotlight. Nadeel van mechanische loofdoding is de spoorvorming om de 3 meter, dat kan een belemmering zijn bij de oogst.


Groot verschil tussen 2019 en 2020

In consumptieaardappelen bleek op een proefveld in Colijnsplaat dat twee bespuitingen met Quickdown of één bespuiting met Quickdown of één met Spotlight Plus goed werkten. Wel stelden de onderzoekers hier vast dat er een groot verschil was in resultaten tussen 2019 en 2020. Omstandigheden op het moment van toepassen en de dagen erna zijn bepalend voor de werking van de middelen.

Veel straling en een hoge RV op het moment van toepassen en de periode daarna zijn essentieel voor een goede werking. Zeker als de dagen vanaf september korter worden, kan het beste 's morgens gespoten worden, luidt het advies van Delphy. Voor 2020 constateert Delphy overigens dat alle middelen en methoden voor loofdoding goed werkten.

Zowel de hogere als lagere spuitvolumes waren voldoende effectief. Verder gaf ook het loofklappen en vier of vijf dagen later spuiten een goed resultaat. Wel lijkt het erop dat mechanische loofdoding in consumptieaardappelen niet echt de oplossing is vanwege de latere oogstperiode en daardoor het risico op waterschade, verklaart Delphy.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer