5 vragen over kennisproject 'Biofruitnet'

Het project 'Biofruitnet' is opgestart om in twaalf Europese landen een groot platform te vormen voor kennisbundeling en kennisdeling. Doel is het versterken van de positie van de biologische fruitteelt in Europa. Delphy gaf tijdens de Biokennisweek uitleg over het driejarig project.

5+vragen+over+kennisproject+%27Biofruitnet%27
© Anjo de Haan

Waarom dit initiatief?

De projectpartners van 'Biofruitnet' streven ernaar dat de biologische fruitteelt in Europa winstgevend, duurzaam en praktisch goed uitvoerbaar is. Belangrijke doelstellingen in het project met een looptijd tot en met 2022 zijn bundeling van bestaande praktijkkennis, opzetten van een Europees innovatienetwerk, versterken van bestaande netwerken en vormen van één groot platform voor het uitwisselen van kennis en het delen van oplossingen voor praktijkproblemen. Het platform moet resulteren in een krachtige sector die naast de teelt en de afzet meer invloed kan uitoefenen op het beleid.


Wie coördineert het project en welke landen doen mee?

De coördinatie is in handen van de internationale telersvereniging Naturland en wordt uitgevoerd door zestien partnerorganisaties. Delphy is voor Nederland de projectpartner. De twaalf deelnemende landen zijn: Nederland, België, Zweden, Denemarken, Polen, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, Tsjechië, Zwitserland en Letland. Het project houdt zich bezig met de biologische teelt van appels, peren, pruimen, kersen en citrusfruit.


Hoe zijn de biologische fruitsectoren in de verschillende landen nu georganiseerd?

De mate van organisatie hangt af van de omvang van de sector in een land. Als er weinig biologische fruitbedrijven zijn, is er ook nauwelijks sprake van een netwerk. In Nederland en België trekken vooral telers en bedrijfsadviseurs samen op, maar zijn de mogelijkheden voor structureel onderzoek beperkt. Verder is er weinig aansluiting van afzetorganisaties en certificeringsinstanties.


Wat zijn kansen en bedreigingen voor biologische fruitteelt in Europa?

De vraag naar biologisch fruit is groter dan het aanbod en dat biedt groeiperspectief. De ontwikkeling van nieuwe technieken levert een bijdrage aan de verduurzaming van de teelt. De marktgedreven motivatie van nieuwe omschakelaars kan als bedreiging worden gezien. Verder is er een trend dat de kwaliteitseisen nauwelijks nog verschillen van gangbaar geteeld fruit.


Wat kunnen biologische fruittelers uit verschillende landen van elkaar leren?

De gevolgen van klimaatverandering zijn bijvoorbeeld goed te voorspellen door ervaringen uit andere landen. Veel ziekten en plagen die nu opkomen in Nederland, zorgden eerder al in Italië of Frankrijk voor problemen. 'Biofruitnet' levert de kennis voor het oplossen van deze nieuwe knelpunten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer