Verrood licht en kortere daglengte positief voor paprikateelt

De proefteelt van paprika onder verrood licht bij een daglengte van vijftien uur toont positieve effecten op de bladkwaliteit, strekking en verdamping van het paprikagewas. Dit blijkt uit onderzoek van Plant Lighting.

Verrood+licht+en+kortere+daglengte+positief+voor+paprikateelt
© Han Reindsen

Al enkele jaren wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor een jaarronde paprikateelt. Bij het Delphy Improvement Centre zijn al verschillende proeven met ledbelichting op het ras Mavera uitgevoerd. Op dit moment lopen er ook belichtingsproeven in de klimaatkamers van Plant Lighting en in een kas van Delphy. De onderzoeken zijn onderdeel van het project Jaarrond Paprika met LED.

In de kas van Delphy loopt een praktijkproef met full-led op de variëteit Gina. Deze variëteit heeft meer groeikracht en een betere strekking dan Mavera. In de toekomst zullen nog meer rassen worden getest.


In de klimaatkamers van Plant Lighting wordt gekeken naar het effect van lichtspectrum en daglengte op paprika. 'In de kamers worden vier verschillende lichtspectra bij twee daglengtes, maximaal vijftien en achttien uur per dag, getoetst op de variëteit Mavera. De klimaatkamers zijn voorzien van daglichtsimulatoren', meldt plantfysioloog Sander Hogewoning van Plant Lighting.


Voldoende strekking

Belichting met zowel led RWB plus een hoge intensiteit verrood als met een basis van een klein aandeel verrood blijkt voldoende strekking te realiseren. Een zeer hoge intensiteit verrood zorgt zelfs voor overmatige strekking.

De kortere daglengte van maximaal vijftien uur zorgt voor een mooiere bladkwaliteit en meer verdamping. Ook de huidmondjes tonen een betere geleiding en de fotosynthese is efficiënter dan bij een daglengte van achttien uur.

Bij een daglengte van achttien uur zetten bovendien minder vruchten en is er minder opbrengst. Wel is Hogewoning voorzichtig met het doen van harde uitspraken over de opbrengst. 'De oppervlakte van de proef is daar eigenlijk te klein voor.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer