Miljard euro minder belastingsteun voor Duitse boeren

Duitsland gaat de belastingsteun aan de landbouw vanaf volgend jaar met ruim een miljard euro verminderen. Berlijn legt zich neer bij eerdere uitspraken van de Duitse Rekenkamer en van de Europese Commissie dat Duitsland onterechte staatssteun verleent. Brussel dreigde Berlijn met miljoenenboetes en claims voor terugbetaling.

Miljard+euro+minder+belastingsteun+voor+Duitse+boeren
© Dirk Hol

Landbouwminister Julia Klöckner (CDU) zal een bijbehorend wetsvoorstel nog voor de zomervakantie bij de Bondsdag indienen, liet ze in een brief aan haar CDU-fractie weten. Er bestaat een risico op hoge EU-terugvorderingen als een inbreukprocedure die sinds februari 2020 loopt door het Europees Hof van Justitie wordt bevestigd. Nu kiest Berlijn blijkbaar eieren voor zijn geld.

In veel EU-landen is er kritiek op de manier waarmee de regering in Berlijn steeds uitzonderingen en ontsnappingsclausules hanteert voor de Duitse agrarische sector. De Duitse berekening van de landbouwsubsidies is ook al jaren een twistpunt tussen de federale minister van Financiën, de federale rekenkamer en het ministerie van Landbouw.


Verkiezingscampagne

Klöckner moet de komende weken ook nog een knoop doorhakken over de manier waarop Duitsland zich moet gaan houden aan de EU-regels voor het uitrijden van mest, verminderen van watervervuiling, dierenwelzijn en voedselveiligheid. Daarmee worden agrarische kwesties een belangrijk onderdeel van de Duitse verkiezingscampagne.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer