Prijzen voor Duitse plantaardige producten stijgen

Door de grote vraag zijn de prijzen van Duitse plantaardige producten in maart 2021 met 13,9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. De hoge graanprijzen zijn de oorzaak.

Prijzen+voor+Duitse+plantaardige+producten+stijgen
© Dirk Hol

De producentenprijzen voor landbouwproducten waren dit jaar in maart 0,2 procent hoger dan in maart 2020, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. De prijsstijging voor plantaardige producten werd gecompenseerd door de prijsdaling voor dierlijke producten. Ten opzichte van februari 2021 stegen de prijzen in totaal met 4,6 procent.

De stijging voor de prijs van plantaardige producten is voornamelijk het gevolg van de ruim 25 procent hogere graanprijzen. In februari 2021 was de verandering al bijna plus 21 procent ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar.


Groente en tuinbouw

De prijsstijging voor groente- en tuinbouwproducten bedroeg dit jaar in maart ruim 17 procent ten opzichte van maart vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor was onder meer de stijging van de prijzen voor planten en bloemen (22 procent). Bij groenten (+14 procent) zijn vooral de prijzen voor asperges (31 procent) gestegen.


Commerciële gewassen zoals koolzaad en suikerbieten stegen met ruim 31 procent in prijs. Dit komt door de 41 procent hogere prijzen voor raapzaad, meldt Destatis. De laatste keer dat er een vergelijkbare sterke stijging was, was tien jaar geleden.


Fruit

De prijs van fruit steeg opnieuw fors: in maart 2021 lagen de prijzen bijna 29 procent hoger dan een jaar geleden. In februari 2021 was de prijsstijging bijna 31 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Voor tafelaardappelen daarentegen zijn de prijzen sinds september 2019 aan het dalen ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. In maart 2021 waren ze ruim 53 procent en in februari 2021 bijna 52 procent lager dan in dezelfde maand van het jaar ervoor.


Dierlijke producten

De prijzen van dierlijke producten daalden in maart 2021 met 7,7 procent in vergelijking met dezelfde maand van het voorgaande jaar. De trend van de afgelopen maanden zet zich dus door, maar niet zo sterk als de vorige keer (-12 procent in februari 2021).

Deze trend is voornamelijk te wijten aan de dalende prijzen voor slachtvarkens. In maart 2021 lagen hun prijzen nog bijna 25 procent onder het niveau van het voorgaande jaar (februari 2021 ten opzichte van februari 2020: -36 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer