EU legt handelsverdragen langs groene meetlat

De Europese Commissie gaat handelsovereenkomsten beoordelen op de impact daarvan op de biodiversiteit en ecosystemen. De nieuwe methodologie is gericht op het verduurzamen van de internationale handel en dient ter ondersteuning van de Green Deal.

EU+legt+handelsverdragen+langs+groene+meetlat
© Europese Unie 2020

De pandemie van COVID-19 heeft volgens de commissie aangetoond dat er behoefte is aan duurzame toeleveringsketens en consumptiepatronen die niet ophouden bij de Europese buitengrenzen. Met een groen handelsbeleid wil de EU de ecologische transitie van de wereldeconomie actief ondersteunen.


De nieuwe methodologie kijkt naar de gevolgen van handelsverdragen op de druk op de biodiversiteit, zoals het gebruik van land of hulpbronnen, de impact op de biodiversiteit en naar maatregelen om positieve effecten te versterken. Het ondersteunt de ambitie van de Commissie om een mondiale overeenkomst te sluiten om de biodiversiteitscrisis aan te pakken tijdens de vijftiende biodiversiteitstop (CoP 15) later dit jaar.

‘De versnelling van het verlies aan biodiversiteit, in combinatie met klimaatverandering en aantasting van het milieu, hebben ertoe geleid dat de groene transitie wordt erkend als de belangrijkste uitdaging van onze tijd’, zegt Valdis Dombrovskis, Eurocommissaris voor Handel.

Ondersteuning van deze ecologische transitie is volgens Dombrovskis een van de kerndoelstellingen van het handelsbeleid van de EU. ‘ Ik verwelkom deze nieuwe methodologie die zal bijdragen aan een betere inschatting van de impact van onze overeenkomsten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer