'De Europese CO2-taks is veelbelovend'

Partij voor de Dieren (PvdD) en Boerburgerbeweging (BBB) werkten deze week samen aan een motie. Daarin stond dat handelsverdragen niet moeten worden goedgekeurd als het gaat om agrarische producten uit landen met lagere productiestandaarden en ontbossing voor de landbouw. Oftewel de sojaproductie voor veevoer.

%27De+Europese+CO2%2Dtaks+is+veelbelovend%27
© Dirk Hol

Dat PvdD dit wil, begrijp ik. Het past in haar visie. Immers, minder soja-import betekent minder veevoer en dus minder vee. Maar dat een agrarische politieke partij deze motie wil, is minder vanzelfsprekend en zelfs twijfelachtig.

De voedselimporten van buiten Europa bestaan toch voornamelijk uit koffie, cacao, bananen en inderdaad, soja. Concurrerend importvoedsel moet net zo goed voldoen aan de Europese normen. Voor vrijwel alle agrarische producten is Nederland netto-exporteur. Kortom, het agrarisch voordeel van deze motie valt te betwisten.

Dan is een Europese CO2-taks een meer interessante en vooruitstrevende importdrempel, waar wel een duidelijke visie met voordeel achter schuilgaat. Het betekent dat producten van buiten Europa die niet klimaatproof en duurzaam zijn geproduceerd, worden gehinderd op de Europese markt.

Voor het eerst wordt een markt geordend op basis van klimaat

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Dit voorstel is onderdeel van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. Deze week schaarden de Nederlandse agribusiness en LTO zich erachter. Vion, FrieslandCampina en Cosun hebben de klimaatneutrale productie al jarenlang als speerpunt en zien hun voordeel in het stellen van een Europese CO2-taks.

Als het voorstel werkelijkheid wordt, zou dat betekenen dat een markt voor het eerst wordt geordend op basis van klimaat- en duurzaamheidseisen. En niet alleen dat, Europa zet daarin de toon op de wereldmarkt. Een baanbrekende gedachte waar de Nederlandse boeren en tuinders hun voorsprong in duurzaamheid mee kunnen verzilveren.

Het betekent ook in grotere mate een gelijk speelveld binnen Europa. Dat is beter dan je voor het karretje van PvdD laten spannen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer