Wojciechowski blijft enthousiast over Mercosur-handelsdeal

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski blijft een enthousiast pleitbezorger voor een handelsovereenkomst met de Mercosur-landen in Zuid-Amerika. Terwijl veel landen en Europese landbouworganisaties hebben aangegeven tegen deze deal te zijn, benadrukt hij dat het 'een goede en evenwichtige deal is voor het algemeen belang van de Europese Unie'.

Wojciechowski+blijft+enthousiast+over+Mercosur%2Dhandelsdeal
© European Union 2020

Dit zei Wojciechowski maandag tijdens de landbouwraad, de maandelijkse vergadering van de Europse landbouwministers. De Pool ziet juist kansen voor de agrarische sector. Daarnaast wil de Europese Commissie dat de deal met de Latijns Amerikaanse landen bijdraagt aan 'mondiale duurzaamheidsdoelstellingen'. Ondertussen lopen er ook nog onderhandelingen over handelsdeals met andere landen. Een akkoord met Mexico komt binnenkort op de agenda. Onderhandelingen met Indonesië, Chili, Australië en Nieuw Zeeland lopen nog.

Volgens Wojciechowski is het mede aan handelsovereenkomsten te danken dat de agrofoodsector in de Europese Unie goed overeind bleef tijdens de coronapandemie. Hij is dan ook positief gestemd over de handel in agrarische goederen in 2020. De export van deze producten steeg in het afgelopen jaar met 1,4 procent tot 184 miljard euro. De invoer nam in 2020 toe met 0,5 procent tot een waarde van 122 miljard euro. In 2020 waren China, Zwitserland, het Midden-Oosten en Noord-Afrika de voornaamste groeimarkten.


De Eurocommissaris voor landbouw stelt dat, ondank dat het algemene handelsbeeld in 2020 positief was, er wel degelijk subsectoren waren die door de coronapandemie een moeilijk jaar hadden. Deze sectoren werden juist geraakt door de stroeve wereldhandel. 'We blijven de markt nauwlettend volgen', stelt hij.

Een zorgenkindje is de handel met het Verenigd Koninkrijk (VK), door de brexit. Volgens Wojciechowski zijn er duidelijke signalen van verminderde handel tussen de Europese Unie en het VK in de eerste maanden na de brexit. In januari daalde de export naar de voormalige lidstaat met 23 procent in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vier jaar. De invoer vanuit het VK daalde zelfs met 66 procent.


Deze cijfers zijn mogelijk mede een gevolg van de voorraden die in aanloop van de brexit aan beide kanten waren aangelegd. De Europese Commissie blijft volgens Wojciechowski nauwlettend volgen of de trends zich voortzetten. Er lijkt volgens hem enig herstel te zitten in de handel met de Britten.

De onzekerheden over de handel met de Verenigde Staten is sinds het aantreden van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden afgenomen. In maart hebben de Amerikaanse president en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie gesproken over het conflict over Airbus en Boeing. De sancties daarover zijn opgeschort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer