Europese boer heeft vooral 'fair trade' nodig

Europa kan niet enerzijds hoge standaarden nastreven op het gebied van natuur, milieu en dierenwelzijn en anderzijds handelsdeals sluiten waarbij op diezelfde punten onvoldoende voorwaarden worden gesteld aan derde landen. Dat was een duidelijk standpunt van meerdere sprekers dinsdag tijdens een debat over de Europese boer-tot-bordstrategie.

Europese+boer+heeft+vooral+%27fair+trade%27+nodig
© Twan Wiermans

Het debat werd georganiseerd door medianetwerk Euractiv. Volgens de Fransman Arnold Puech d'Alissac, zelf boer, vicevoorzitter van de werkgeversgroep en lid van het Europees Economisch en Sociaal Comité, is er voor Europese boeren meer 'fair trade', eerlijke handel, nodig.

Volgens Puech d'Alissac staan Europese boeren als het gaat om de Mercosur-deal met Zuid-Amerikaanse landen al op achterstand doordat er in Zuid-Amerika een heel ander soort landbouw is. 'Alleen al door de schaalgrootte van de bedrijven zijn zij in staat om veel goedkoper rundvlees en pluimveevlees te produceren. Het zal nooit een gelijk speelveld zijn. Als we handelsdeals sluiten, moeten ook dezelfde spelregels gelden.'


Minder gewasbescherming en kunstmest

De Europese landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca waarschuwt voor hetzelfde. Vicevoorzitter Timothy Cullinan, tevens voorzitter van de Irish Farmers 'Association, benadrukt dat de Green Deal en boer-tot-bordstrategie onder meer gaan betekenen dat Europese boeren straks minder gewasbescherming en kunstmest kunnen gebruiken.

'Tegelijkertijd zal er meer land nodig zijn om voedsel te produceren. De kosten om in Europa voedsel te produceren, zullen toenemen. De handel met andere landen zal dus ongelijker worden. Daar moet aandacht voor zijn in de internationale handel. Er is regulering nodig. De markt voor rundvlees is bijvoorbeeld al verzadigd', aldus Cullinan.


Jonge boeren nodig

Cullinan maakt zich zorgen over de economische positie van de boer. 'Het groene beleid van de Europese Unie mag er niet voor zorgen dat de economische positie van de Europese boer alleen maar verslechtert. We moeten ervoor zorgen dat jonge mensen ook nog boer willen worden in Europa. In de toekomst hebben we ook boeren nodig.'


Tekst gaat verder onder video.

Het Europese landbouwbeleid is er volgens Cullinan jarenlang op gericht geweest om veel, veilig en goedkoop voedsel te produceren. 'Nu willen we met dezelfde landbouwsubsidies een omslag bewerkstelligen en verduurzamen. Het is dus heel belangrijk om die economische positie van de primaire producent in de gaten te houden. Daarvoor zijn ruimere marges nodig.'

De linkse Griekse Europarlementariër Petros Kokkalis, lid van de commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid vindt ook dat eisen die in Europa worden gesteld aan de voedselproductie, moeten zijn terug te vinden in handelsdeals. 'Er mag geen hypocrisie zitten in deze deals. Breng in de praktijk wat je als Europese Unie zelf predikt.'


Hoge standaarden evenaren

In Europa worden volgens Kokkalis heel hoge standaarden gehanteerd. 'Derde landen zullen zich daartoe moeten verhouden. Het moet zijn terug te zien in de voorwaarden voor internationale handel. En vooral moet duidelijk worden gemaakt aan de consument wat de waarde is van ons voedsel en dat het in Europa met zorg wordt geproduceerd.'

Volgens Diego Canga Fano, hoofdadviseur voor het directoraat-generaal voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, heeft de coronacrisis één ding heel duidelijk gemaakt: 'We hebben gezien dat Europa wel een gezondheidscrisis had, maar geen voedselcrisis. Er was altijd genoeg voedsel, we zijn daarin als Europa zelfvoorzienend. Die vanzelfsprekendheid was er niet als het ging om medicijnen en medische hulpmiddelen. Gelukkig was er altijd voedsel genoeg. Daar moeten we dankbaar voor zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer