EU: 'Mercosur goed voor beide economieën'

Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en de vier Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen is gunstig voor beide economieën. Wel kan de Europese productie van rundvlees onder het verdrag lijden. Dat blijkt uit de publicatie van de onafhankelijke effectbeoordeling van het Mercosurverdrag.

EU%3A+%27Mercosur+goed+voor+beide+economie%C3%ABn%27
© Rianne den Balvert

De Sustainability Impact Assessments (SIA) is een onafhankelijk rapport van de London School of Economics in opdracht van de Europese Commissie. Volgens de SIA zal de Mercosur-overeenkomst een positieve impact hebben op de economieën van beide handelsblokken. SIA merkt op dat de landbouwsector in de EU ook zal profiteren van de overeenkomst.

Volgens een voorzichtige becijfering kan het bruto binnenlands product (bbp) de komende tien jaar in de EU 0,1 procent groeien en het bbp in de Mercosur-landen 0,3 procent. Een ambitieuzer scenario voorspelt het dubbele: 15 miljard euro voor de EU-landen en 11,4 miljard euro voor de Zuid-Amerikaanse landen over dezelfde periode.


Krimp vleesproductie

De overeenkomst zal de totale EU-export met 0,5 procent doen stijgen en de import met 1 procent. De levering van rundvlees van Mercosur zal aanzienlijk sneller groeien, met 30 procent of zelfs 64 procent. In de EU-landen zal tegelijkertijd de vleesproductie met respectievelijk 0,7 procent tot 1,2 procent krimpen.


Volgens de effectbeoordeling zou de Europese zuivelexport aanzienlijk profiteren van de lagere invoertarieven. In het conservatieve scenario wordt uitgegaan van een stijging van 91 procent; in het ambitieuze scenario is dat nog eens 30 procentpunt meer.


Milieu en mensenrechten

De SIA gaat ook in op de gevolgen voor milieu, mensenrechten en de Zuid-Amerikaanse inheemse bevolking. Deze kwesties staan centraal in de kritiek op de aanpak van de EU. Volgens de economische onderzoekers biedt het verdrag voldoende mogelijkheden voor verbeteringen.

De Europese Commissie heeft al eerder duidelijk gemaakt dat zij concessies van de Mercosur-landen nodig heeft, voordat het verdrag ter ratificatie aan het Europees Parlement kan worden aangeboden. Eerder had de Europese Commissie zelf ook al een inschatting gemaakt van de effecten van het verdrag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer