'Handel moet in lijn zijn met Green Deal'

De toekomst van de land- en tuinbouw hangt af van de samenhang tussen de Green Deal en het handelsbeleid van de Europese Unie. Dat stelt Ramon Armengol, voorzitter van de Europese organisatie van agrarische coöperaties Cogeca, in dit opiniestuk.

%27Handel+moet+in+lijn+zijn+met+Green+Deal%27
© ANP

In februari heeft Eurocommissaris Valdis Dombrovskis van Handel een beoordeling gepresenteerd van de handelsverdragen van de Europese Unie (EU). Handel is van fundamenteel belang voor de landbouwsector. Voor mij is dit minstens zo belangrijk als de Green Deal.

Als de Green Deal een poot is van het toekomstige landbouwbeleid van de EU, vertegenwoordigt het handelsbeleid de andere poot. Het landbouwmodel van de EU kan niet los worden gezien van internationale handel. Europese boeren en hun coöperaties weten maar al te goed wat de effecten zijn op microniveau van het handelsbeleid op macroniveau. Denk bijvoorbeeld aan de Russische boycot.

Dombrovskis stelt dat de handelsovereenkomsten over het algemeen een positief effect hebben op de positie van Europese boeren. Hij geeft ook aan dat Europa met de Green Deal wil werken aan duurzame internationale standaarden voor agrarische productie.

De olifant in de kamer is de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur

Ramon Armengol, voorzitter van Cogeca

Inconsistenties

We vrezen inconsistenties. Ondanks de inspanningen van de Europese Commissie is niet duidelijk hoe de Green Deal rekening houdt met de praktijk: de impact op marktprijzen, het landbouwinkomen en voedselzekerheid.

Kan de commissie garanties geven? Voldoet de invoer uit derde landen aan al onze productienormen? Het antwoord is nee, want het zou niet in overeenstemming zijn met onze internationale verplichtingen, noch met de richtlijnen van de Wereldhandelsorganisatie.


De doelstellingen van de Green Deal moeten worden weerspiegeld in het handelsbeleid van de EU. En de realiteit van de markt moet in de Green Deal worden meegenomen.


Dumping

Een van de grootste risico's waarmee onze landbouwsector te maken krijgt, is het dumpen van producten op de markt, afkomstig uit landen die amper wat doen voor een duurzamere landbouw. Dit kan leiden tot verplaatsing van onze landbouw naar andere delen van de wereld, met lagere normen.

Aan de ene kant vraagt de Green Deal om extra investeringen in duurzaamheid om onze standaarden te verhogen. Aan de andere kant hebben we te maken met de marktbetreding van producenten die niet altijd aan dezelfde productienormen hoeven te voldoen. De impact op EU-boeren kan enorm zijn, waardoor hun vermogen om te investeren aanzienlijk zal verminderen. Daardoor worden de doelstellingen van de Green Deal ondermijnd.

Elke beslissing die wordt genomen rond de Green Deal of ons handelsbeleid moet daarom worden onderworpen aan een serieuze effectbeoordeling. Zonder effectbeoordeling navigeren we allemaal volledig blind.


EU-Mercosurdeal

De olifant in de kamer is de handelsovereenkomst tussen de EU en Mercosur. Deze kan leiden tot een oneerlijke concurrentie voor sommige landbouwsectoren. De Green Deal maakt de kloof nog groter.


Als de EU doorgaat met de Green Deal zonder ervoor te zorgen dat onze landbouwproductie en concurrentievermogen behouden blijven, valt de basis van de bestaande handelsregelingen weg. Wij kunnen de leiding nemen voor een groenere, duurzamere landbouw in Europa, maar we hebben geen zin om aan het kortste eind te trekken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer