VS legt meer nadruk op klimaat in handelsverdragen

De Verenigde Staten (VS) gaan in hun internationale handelsbeleid meer nadruk leggen op klimaatbeleid en milieubescherming. In de wereldhandel wil de VS 'de race naar de bodem ombuigen naar een race naar de top', zegt de nieuwe Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai.

VS+legt+meer+nadruk+op+klimaat+in+handelsverdragen
© Peter Smit

Tai noemde landbouw en handel de sleutel tot elke vrijhandelsovereenkomst en benadrukte dat de VS een mondiaal voorbeeld kan zijn voor duurzame landbouw. 'Onze boeren kunnen de wereld leiden met innovatieve methoden voor koolstofvastlegging.'

De handelsgezant van de regering-Biden hekelde het onder president Donald Trump gesloten USMCA-handelsverdrag met Canada en Mexico en zei dat die overeenkomst lang niet ver genoeg gaat om de kosten van milieuvervuiling via handel in rekening te brengen.


De meest in het oog springende omissie in dat handelsverdrag is het niet expliciet erkennen van klimaatverandering, aldus Tai. In de Europese Unie klinkt soortgelijke kritiek op het Europees-Zuid-Amerikaanse Mercosur-handelsverdrag. In zijn Green Deal ziet ook Eurocommissaris Frans Timmermans een grote rol weggelegd voor de landbouw.


Vilsack naar Brussel

De Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack presenteerde onlangs plannen om het vastleggen van koolstof tot gangbare agrarische praktijk te maken. Binnenkort komt Vilsack naar Brussel. In de Europese Unie gaan ook steeds meer stemmen op om de landbouw een grotere rol te laten spelen in klimaat- en milieubeleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  60 %
Meer weer