Duitsland+houdt+vast+aan+testverplichting+grensgangers
Nieuws
© Dirk Hol

Duitsland houdt vast aan testverplichting grensgangers

Het kabinet kan niets veranderen aan de testverplichting die Duitsland oplegt aan grensgangers die vanwege werk, opleiding of zorg geregeld de grens met Duitsland moeten oversteken. Er komen wel meer gratis testmogelijkheden in Nederland.

Dat heeft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekendgemaakt in reactie op vragen van Kamerleden van de VVD en D66. Zij hadden de staatssecretaris gevraagd om met Duitsland in gesprek te gaan, zodat de testverplichting voor bewoners in de grensstreek zou worden aangepast. Ook LTO Nederland heeft het kabinet gevraagd om een oplossing voor professioneel grensverkeer tussen Nederland en Duitsland.

Knops zegt dat de Nederlandse overheid de afgelopen tijd overleg heeft gehad met de federale Duitse autoriteiten en de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. De Duitsers zien Nederland nog steeds als een hoogrisicogebied en blijven daarom vasthouden aan de testverplichting.


Extra gratis testvoorziening

Het kabinet zal in de Nederlandse grensregio's die grenzen aan Duitsland, een extra testvoorziening creëren voor de komende acht weken. Deze is uitsluitend bedoeld voor die mensen die wonen in Nederland, maar werken of fysiek onderwijs volgen in Duitsland, of de grens passeren vanwege het verlenen van mantelzorg of bezoek aan een arts, die nu in Nederland alleen aangewezen zijn op commerciële teststraten. Voor deze doelgroepen zijn vanaf 7 mei in totaal 400.000 gratis tests beschikbaar.


Sinds 6 april moeten grenswerkers en ondernemers die de grens tussen Nederland en Duitsland passeren een recente negatieve testuitslag kunnen laten zien. Omdat zij vaak meerdere keren per week naar Duitsland reizen, kan dat behoorlijk in de papieren lopen. De testverplichting geldt ook voor grenswerkers. Volgens de Duitse federale regels zijn alleen personen op doorreis en transportmedewerkers die korter dan 72 uur in Duitsland verblijven uitgezonderd van de testplicht.


Aanvullende regels

De aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen hebben in hun 'Allgemeinverfügungen', waarmee ze de federale regels implementeren, aanvullende regels gesteld, die iets meer ruimte bieden voor grenswerkers, -scholieren en -studenten en frequent familiebezoek.

Hierin staat dat grenspendelaars (werknemers, scholieren, studenten en mensen die de grens minstens één keer per week passeren om voor familieleden te zorgen) minder vaak, maar nog steeds een negatieve testuitslag van maximaal 72 uur oud in plaats van 48 uur moeten laten zien. Zij mogen deze test verder ook na het passeren van de grens laten afnemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer