Duitse+landbouwprijzen+dalen+in+jaar+tijd+met+5%2C8+procent
Nieuws
© Twan Wiermans

Duitse landbouwprijzen dalen in jaar tijd met 5,8 procent

De producentenprijzen van Duitse landbouwproducten waren dit jaar in januari 5,8 procent lager dan in januari 2020. De prijzen stegen met 2,5 procent in vergelijking met december 2020.

Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. Het gemiddelde komt tot stand door grote verschillen. Vooral de prijzen van dierlijke producten lieten een daling zien, terwijl de prijzen van plantaardige producten zijn gestegen.

De prijzen van dierlijke producten zijn in januari 2021 met 12,6 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De daling is daarmee enigszins afgezwakt ten opzichte van het voorgaande jaar (december 2020: -15,5 procent).


Slachtvarkens

De lagere prijzen voor dierlijke producten zijn voornamelijk te wijten aan het feit dat de prijzen voor slachtvarkens al enkele maanden aan het dalen zijn. In januari 2021 lagen de prijzen hier 35,2 procent onder het niveau van vorig jaar (december 2020 ten opzichte van december 2019: -39,9 procent).

De daling van de varkensprijzen is enerzijds het gevolg van verminderde slachtactiviteiten als gevolg van de bestaande coronahygiëne-eisen in de slachthuizen. Ook het wegvallen van afzetmogelijkheden door de sluiting van het restaurant en de seizoensgebonden lage vraag hadden een prijsdrukkend effect.

Net als in voorgaande maanden stegen de prijzen voor schapen en geiten in omgekeerde richting: van januari 2020 tot januari 2021 stegen de prijzen met 27,7 procent, van december 2019 tot december 2020 was de verandering +18,7 procent. De hogere prijzen zijn toe te schrijven aan het algemeen schaarse aanbod en aan een gebrek aan import uit Groot-Brittannië.


Plantaardige producten

In tegenstelling tot dierlijke producten zijn de prijzen van plantaardige producten in januari 2021 met 5,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. De stijging is voornamelijk het gevolg van de 17,9 procent hogere graanprijzen.

De laatste keer dat er een vergelijkbare sterke stijging van de graanprijzen was in vergelijking met dezelfde maand van het voorgaande jaar, was in februari 2019. Een trigger hiervoor zouden de exportbeperkingen vanuit Rusland kunnen zijn. Bovendien draagt de toegenomen vraag van importerende landen bij aan de hogere prijzen.

Voor groenten bedroeg de prijsstijging in januari 2021 11,4 procent ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. De belangrijkste reden hiervoor waren de prijsstijgingen voor sla (+ 22,5 procent) als gevolg van het weergerelateerde aanbodtekort.


Prijsstijgingen fruit

Ook bij fruit waren er prijsstijgingen. De prijzen waren in januari 2021 30,1 procent hoger dan in januari 2020. Vermeldenswaard was de stijging van de producentenprijzen voor appels (+ 14,2 procent). De prijsstijging is voornamelijk het gevolg van door vorst veroorzaakte misoogsten in delen van Duitsland.


Voor tafelaardappelen daarentegen zijn de prijzen al enkele maanden aan het dalen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In januari 2021 waren ze 51,9 procent en in december 2020 waren ze 50,8 procent lager dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. Het gebrek aan vraag vanuit de horeca is hier waarschijnlijk de oorzaak van.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer