Duits dierenwelzijnsplan kost 5 cent per maaltijd

Modernisering van de Duitse veeteelt en een hogere standaard voor dierenwelzijn kosten ongeveer 5 cent per maaltijd. De overheid moet de bedrijfstak steunen met miljardeninvesteringen, maar kan dit terugverdienen door een btw-verhoging op levensmiddelen.

Duits+dierenwelzijnsplan+kost+5+cent+per+maaltijd
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een wetenschappelijke doorrekening door het gezaghebbende Thünen Instituut dat op verzoek van de Duitse landbouwminister Julia Klöckner (CDU) het agrarische moderniseringsplan van een adviescommissie heeft doorgelicht.

De commissie van oud-LNV-minister Jochen Borchert adviseert om in de Duitse veehouderij het dierenwelzijnsniveau fors te verhogen. Ook moet er meer oog komen voor klimaat en duurzaamheid.


De productiekosten in de varkensfokkerij, melkveehouderij en vleesveeproductie zullen als gevolg van de voorstellen 10 tot 16 procent hoger zijn. Voor fokzeugen worden 25 tot 30 procent hogere kosten verwacht. In een nog hogere categorie voor dierenwelzijn in de vleeskuikenhouderij zouden de meerkosten zelfs 44 procent hoger kunnen zijn.


Premies en subsidies

Als stimulans voor de overstap naar hogere dierenwelzijnsnormen kan de overheid de extra kosten voor de boeren financieren via subsidies voor het vernieuwen van stallen plus reguliere dierenwelzijnspremies, stelt het Thünen Instituut.

Klöckner ziet de effectbeoordeling als een bevestiging van de plannen voor sanering en modernisering. Volgens de landbouwminister kan het zijn dat bedrijven die zich door de huidige situatie uit de veehouderij zouden hebben teruggetrokken, een nieuw perspectief krijgen.


Verbruiksbelasting

De financiering kan komen via een verhoging van de btw van 7 naar 19 procent op dierlijke producten of via een verbruiksbelasting. Een derde mogelijkheid, compensatie door een hogere inkomstenbelasting, is van de baan.

In de komende maanden moet de Duitse politiek tot een akkoord komen over de financiering van de landbouwtransitie. Het onderwerp zal ook een rol spelen richting de landelijke verkiezingen in september.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer