EU wil vervuiling tot nul terugbrengen in 2050

De Europese Commissie heeft een nieuw actieplan vastgesteld, een nieuwe pijler onder de Green Deal. Als het aan de commissie ligt, wordt vervuiling in lucht, water, bodem en geluidsoverlast in 2050 teruggebracht naar niveaus die niet langer schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en natuurlijke ecosystemen.

EU+wil+vervuiling+tot+nul+terugbrengen+in+2050
© Willem Dijkema

Als tussendoel moet in 2030 de luchtvervuiling al met 55 procent zijn gedaald, worden er 50 procent minder chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt in de Europese Unie en is er 50 procent minder restafval. Dit jaar wordt er nog een Europese bodemstrategie gepresenteerd. Daarin worden plannen opgenomen om nutriëntenverlies tegen te gaan. Ook wil de Europese Unie stikstofvervuiling tegengaan.

In het plan wordt al het Europese beleid tegen milieuvervuiling bijeengebracht. EU-wetgeving wordt de komende periode geëvalueerd. Veel onderdelen zijn voor de landbouw van toepassing, maar het plan geldt voor alle sectoren. Zo moet in 2030 het transportlawaai met 30 procent zijn teruggedrongen en mag er 50 procent minder plastic zwerfvuil in de zee terechtkomen.


Binnen de grenzen van de planeet

Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans moeten we als mensen gaan produceren en consumeren 'binnen de grenzen die de planeet heeft gesteld'. Dat betekent volgens hem dat we niet alleen CO2-neutraal moeten zijn in 2050, maar ook geen andere vervuiling meer mogen hebben. Timmermans is als vicepresident van de Europese Commissie verantwoordelijk voor de Green Deal. Hij denkt dat er in 2050 nog steeds vervuiling is, maar die is niet meer langer schadelijk voor de aarde.

Een op de acht sterfgevallen in de EU is volgens de Eurocommissaris te wijten aan vervuiling, door bijvoorbeeld kanker en luchtwegaandoeningen. Ook draagt vervuiling bij aan het uitsterven van soorten. 'Als we er nu geen verandering in brengen, draaien onze kinderen op voor de kosten', is zijn overtuiging. Bovendien wordt het, hoe langer we wachten, volgens hem steeds moeilijker om wat te doen aan de gevolgen van vervuiling.


Voorkomen van vervuiling

Het voorkomen van vervuiling wordt volgens Timmermans leidend in EU-beleid. Als vervuiling onvermijdelijk is, moet het tot een minimum worden beperkt. De Europese Commissie wil het mogelijk maken om makkelijker voeradditieven toe te voegen aan diervoeders. Die kunnen helpen om emissies vanuit de veehouderij terug te dringen. Daarnaast wil de commissie de biologische landbouw een 'boost' geven, waarmee ook emissies kunnen worden teruggedrongen. Innovatieve technieken, zoals biotechnologie, moeten de landbouw de komende jaren helpen om schoner te worden.

Volgens de Europese Commissie laat de coronacrisis zien dat het mogelijk is emissies te verlagen, alleen gaat dat wel ten koste van economische activiteit. Dat is niet wat de commissie voor ogen heeft. 'Het verlagen van economische activiteiten is niet de manier waarop de EU haar eigen en wereldwijde vervuiling naar nul wil brengen.' De EU wilde welvaart in stand houden en tegelijkertijd de productie- en consumptiewijze veranderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer