Timmermans maakt zich hard voor financierbaarheid boerenbedrijf

Eurocommissaris Frans Timmermans wil voorkomen dat boerenbedrijven in de toekomst minder goed zijn te financieren door banken, als neveneffect van de nieuwe bankenrichtlijn Basel IV. Dat heeft hij gezegd tijdens het onlinegesprek dat hij dinsdag voerde met boeren en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak.

Timmermans+maakt+zich+hard+voor+financierbaarheid+boerenbedrijf
© Europese Unie

De vicepresident van de Europese Commissie is verantwoordelijk voor de Green Deal en ging daarom in gesprek met boeren en tuinders uit Nederland. Dit was onderdeel van de 'Europaweek' van LTO Nederland.

Timmermans beloofde de financierbaarheidsgevolgen uit te zoeken en hierop terug te komen richting de agrarische sector. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak is blij dat de Eurocommissaris op dit punt voor de belangen van boeren en tuinders gaat.


Niet alleen de agrarische sector, maar ook de banken hebben al meerdere keren hun zorgen geuit over de financiering voor agrarische bedrijven in de toekomst. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vroeg hier begin deze maand nog aandacht voor. Juist investeringen in de verduurzaming van de sector staan hierdoor op de tocht, waarschuwde NVB-voorzitter Chris Buijink over de nieuwe bankenrichtlijn.


Marges

Timmermans liet in het onlinegesprek duidelijk merken dat hij zich zorgen maakt over de marges in de landbouw en mogelijkheden voor jongeren om agrarische bedrijven over te nemen. 'Dat zie je in heel Europa. Boeren en tuinders zijn in de ontwikkeling naar een duurzame samenleving en voor de voedselvoorziening totaal onmisbaar. Perspectief voor jonge boeren hebben we hard nodig. Dat zullen we ze moeten bieden. Daarbij moeten we kijken naar financieringsvormen en een levensloopbestendige manier van boeren.'

De Eurocommissaris erkende dat verduurzaming van de landbouw, zeker in Nederland, best een lastige opgave is. 'Dat heeft er alles mee te maken dat er in Nederland zo weinig grond is. De schaarse ruimte speelt ons parten.' Hij denkt dat in Nederland innovatie en technologische vooruitgang daarom een belangrijke rol kunnen spelen in de verduurzaming van de landbouw. Tegelijkertijd moet de consumptie van duurzaam voedsel wat hem betreft worden gestimuleerd. 'Juist omdat er zo weinig ruimte is in Nederland begint het bij de vraagkant.'

Timmermans benadrukte dat de landelijke overheid uiteindelijk gaat over de concrete invulling van de duurzaamheidsdoelstellingen, bijvoorbeeld over het planten van nieuwe bossen en de stimulering van biologische landbouw. Hij noemde het een misverstand dat duurzaam voor de Europese Unie gelijk staat aan biologisch. 'Biologisch is duurzaam, maar niet alles wat duurzaam is, hoeft ook biologisch te zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer