Dairy Campus schotelt koeien zeewier voor

Dairy Campus in Leeuwarden voert vanaf 8 juli zeewier aan de koeien. De dieren krijgen drie soorten geserveerd die in kleine doseringen bij het voer gaan. Dat gebeurt om de effecten op de methaanproductie te meten per wiersoort. Het onderzoek maakt deel uit van POP3-project Zeewier in een gezonde melkveehouderij.

Dairy+Campus+schotelt+koeien+zeewier+voor
© Dairy Campus

Uit recent onderzoek van Dairy Campus, in samenwerking met Wageningen Livestock Research, bleek dat enkele soorten zeewier een significant reducerend effect hebben op de methaanproductie van koeien in een laboratoriumomgeving.


In het laboratorium is gebruik gemaakt van de pensvloeistof van verschillende koeien en daaraan zijn graskuil en een kleine hoeveelheid zeewier toegevoegd. Deze eerste resultaten tonen aan dat het zinnig is om een stap te maken naar echte koeien en te onderzoeken of de zeewieren daar vergelijkbare resultaten laten zien, stellen de onderzoekers.

Elf soorten

In dit onderzoek zijn in totaal elf soorten zeewieren getest, alle soorten komen van nature voor in Europa: in de noordelijke Atlantische Ocean of de Noordzee. De koeien krijgen ongeveer tien weken de tijd om zeewier te eten.

Tijdens die periode wordt er niet alleen gelet op de methaanproductie van de koeien, maar wordt er ook onder meer gekeken naar de voeropname, melkgift en diergezondheid. Door te letten op meerdere aspecten kunnen betere conclusies worden getrokken die voor de praktijk relevant zijn.

Knelpunten

Project Zeewier in een gezonde melkveehouderij onderzoekt de praktische toepassing van zeewier in de melkveehouderij. Samen met bedrijven worden knelpunten van zeewierteelt tot en met smaak van de melk onderzocht.

Het project draagt bij aan de toekomstbestendigheid van twee agrosectoren: de melkveehouderij en de zeewiersector. De een is nauw verbonden met Nederlandse tradities, de ander heeft de potentie om de Nederlandse sector van de toekomst te worden. Het verbinden van deze sectoren heeft veel potentieel om positieve synergie te creëren voor economie, klimaat en landbouw.

Methaanuitstoot

Doel van bedenker BlueO2 en mede-initiatiefnemer LTO Noord met de voerproef is om met de inzet van zeewier als voedingssupplement de methaanuitstoot van koeien te reduceren. Op deze wijze verwachten de partners in het samenwerkingsverband een bijdrage te kunnen leveren aan zowel de Nederlandse klimaatdoelen als ook een toekomstbestendige agrarische sector. Het verband bestaat uit: Wageningen Livestock Research, CONO kaasmakers, Hortimare, De Heus en Stichting GreenPort Noord-Holland Noord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  12° / 8°
  60 %
Meer weer