Met gras sturen op methaanuitstoot

De koeien op de Dairy Campus in Leeuwarden doen mee aan een onderzoek naar methaanuitstoot. Via de neus van de koe wordt in de GreenFeed-aanhanger in het weiland de luchtstroom gemeten.

Op deze manier kunnen de onderzoekers van Wageningen Livestock Research kijken welk grasras en de lengte ervan effect heeft op de methaanuitstoot. 'Op de aanhanger zit een krachtvoerbox, die laat elke keer een beetje krachtvoer vallen', vertelt onderzoeker Cindy Klootwijk. 'Zodra de koe met de neus dicht genoeg bij de sensor zit, meet de GreenFeed de luchtstroom en daarmee de methaanconcentratie.'

Met verschillende manieren van gras voeren wordt dit onderzoek uitgevoerd. Klootwijk: 'In het eerste proefschema vergelijken we vers gras in de wei, vers gras op stal en kuilgras. In het tweede proefschema vergelijken we kort (8 centimeter) en lang gras (15 centimeter). Beide proefschema's herhalen we in het voorjaar, zomer en najaar, zodat we ook seizoenseffecten mee kunnen nemen.'


Kwaliteit rantsoen

Het graslandmanagement heeft direct effect op de kwaliteit van het rantsoen en daarmee op emissies van melkvee, maar wordt nu nog niet gebruikt als sturingsmechanisme. Het project wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV.

'We zien gras heel vaak als uniform product, terwijl de waardes altijd enorm schommelen. We willen proberen daar meer grip op te krijgen, zodat we kunnen sturen om methaan te reduceren', licht Klootwijk toe. De resultaten worden volgend voorjaar verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer