Vogelgriep+duikt+voor+driehonderdste+keer+op+in+Polen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Vogelgriep duikt voor driehonderdste keer op in Polen

Het aantal uitbraken van vogelgriep dit jaar in Polen is opgelopen naar driehonderd. De uitbraken vinden zowel plaats bij kleine backyardbedrijfjes als grote commerciële bedrijven.

Van 27 april tot 6 mei meldt de officiële Poolse diergezondheidsdienst al 28 uitbraken van vogelgriep. Vier hiervan betreffen backyardbedrijfjes. Twee bedrijven hebben ganzen – 1.400 en 5.000 ganzen – en twee bedrijven hebben eenden, respectievelijk 24.000 en 30.000 dieren.

In totaal zijn vijf kalkoenbedrijven met tussen de 20.000 en 33.000 kalkoenen besmet geraakt met vogelgriep. Eén vleeskuikenbedrijf met 5.000 kuikens, één met 19.000 kuikens en één met bijna 250.000 kuikens zijn door het virus getroffen.


Leghennenbedrijven

Het grootste aantal besmettingen werd gevonden bij leghennenbedrijven. In totaal zijn elf bedrijven getroffen. Het kleinste had zo'n 8.000 hennen het grootste ruim 220.000 hennen. Ten slotte werd nog een vermeerderingsbedrijf met bijna 36.000 ouderdieren getroffen door de vogelgriep.


Volgens het Poolse blad Topagrar heeft het hoge aantal besmettingen te maken met een tekort aan destructiecapaciteit. Het aanbod is veel te groot. Diverse gemeenten waar de vogelgriep huishoudt, bieden daarbij onvoldoende mogelijkheden om de besmette dieren te begraven. Daarnaast gaat het reinigen en ontsmetten van de besmette bedrijven niet snel genoeg. Daardoor kan de ziekte zich snel verspreiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  12° / 8°
  10 %
Meer weer