Vogelgriep houdt zich in Nederland rustig

In Nederland gaat het de goede kant op met de vogelgriepsituatie. In het buitenland is dat zeker nog niet het geval. In Duitsland en Polen zijn nog steeds veel uitbraken.

Vogelgriep+houdt+zich+in+Nederland+rustig
© wildinformatie.nl

De laatste uitbraak in Nederland dateert alweer van 20 februari. De afgelopen drie weken zijn er ook maar drie keer wilde vogels gevonden die besmet bleken te zijn met de hoogpathogene vogelgriep.

Polen meldt in de laatste twee weken van maart 42 uitbraken, waarvan 40 op commerciële bedrijven. In Duitsland gaat het nog een stuk slechter. Daar zijn de afgelopen weken al 90 uitbraken gemeld op zowel commerciële als hobbybedrijven. In Duitsland is daarbij sprake van onderlinge besmettingen tussen pluimveebedrijven.


Geen algehele landelijke ophokplicht

Dat er meer uitbraken zijn in Duitsland en Polen komt mogelijk ook doordat daar geen algehele ophokplicht geldt, zoals in Nederland. Er is alleen een ophokplicht in getroffen gebieden. Verder gaan de wilde vogels nu terug naar de zomergebieden, waarbij ze over Duitsland en Polen trekken.

Hoewel het vogelgriepvirus mogelijk nog steeds in België circuleert, ziet het het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voedselveiligheid dat de eerste stappen naar versoepelingen mogelijk zijn. Het virus circuleert minder bij wilde vogels en veel watervogels zijn vertrokken naar hun broedgebieden in Noord-Europa.


Ophokplicht

De laatste uitbraak bij de zuiderburen was eind januari. De ophokplicht voor vogels van particulieren is in België dinsdag opgeschort. Bij gunstige omstandigheden volgen de Belgische pluimveebedrijven op 20 april.

Er zijn geen aanwijzingen dat het vogelgriepvirus besmettelijker is of dat er mutaties zijn gevonden, aldus een woordvoerder van Wageningen Bioveterinary Research.

Ondanks de gunstige situatie in Nederland blijft de ophokplicht van kracht en blijft een goede biosecurity van belang.Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR )


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  16° / 8°
  20 %
 • Maandag
  14° / 9°
  95 %
 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer