Ophokplicht België blijft door nieuwe vogelgriepbesmetting

Het opheffen van de ophokplicht voor professionele pluimveehouders per 20 april in België is voorlopig van de baan. Een nieuwe besmetting met het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus bij een particuliere pluimveehouder gooit roet in het eten.

Ophokplicht+Belgi%C3%AB+blijft+door+nieuwe+vogelgriepbesmetting
© Dick van Doorn

De besmetting is vastgesteld in de gemeente Opzullik in de Vlaamse provincie Henegouwen ten zuidwesten van Brussel. Het virus werd vermoedelijk eind maart of begin april geïntroduceerd. Wilde vogels zijn een mogelijke bron van besmetting, maar het onderzoek is nog niet afgerond.

Al het pluimvee van de particuliere pluimveehouder is geëuthanaseerd. Zoals gebruikelijk bij een besmetting bij hobbydieren is er alleen een beperkte bufferzone rond het bedrijf ingesteld. Door de geïsoleerde ligging van de besmette site omvat die zone alleen de onmiddellijke buren van de pluimveehouder. Er zijn geen commerciële pluimveebedrijven in de omgeving. De gevolgen van de maatregelen zijn daardoor beperkt.

De goede kant op

In België ging het met de vogelgriepbesmettingen, net als in Nederland, de goede kant op. Daarom was in België de ophokplicht voor particulier gehouden pluimvee en vogels al per 6 april afgeschaft. Ondanks de nieuwe besmetting hoeft hobbypluimvee niet opnieuw te worden opgehokt. Wel is er voorlopig een uitstel van het afschaffen van de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee dat oorspronkelijk per 20 april zou ingaan. Ook het uitlaadverbod voor vleespluimvee blijft in stand.


In Nederland blijft de ophokplicht ook nog in stand, al is er al lange tijd geen besmetting meer bij gehouden pluimvee en neemt het aantal besmettingen bij wilde vogels af. In Duitsland, Polen en Tsjechië loopt het aantal besmettingen met vogelgriep bij gehouden pluimvee nog wel op.


Duitsland, Polen en Tsjechië

Elders in de Europese Unie verbetert de situatie in wilde vogels stilaan. Het besmette gebied is weliswaar nog steeds hetzelfde, maar het aantal besmettingen bij wilde vogels neemt af. Wat betreft pluimvee is er de afgelopen weken een forse verhoging van het aantal besmettingen vastgesteld in Duitsland, Polen en Tsjechië. In Polen zijn dit jaar al 177 bedrijven besmet met vogelgriep. In Duitsland gaat het om 169 bedrijven. Bij de besmettingen van de afgelopen weken zitten veel besmettingen door contacten binnen de sector. Desondanks blijft waakzaamheid en het strikt opvolgen van de biosecurityregels geboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer