Strengere+maatregelen+vogelgriep+na+uitbraak+Vlaamse+handelaar
Nieuws
© Twan Wiermans

Strengere maatregelen vogelgriep na uitbraak Vlaamse handelaar

Op last van de Europese Commissie zijn de maatregelen na een uitbraak van hoogpathogene H5N8-vogelgriep bij een handelaar in pluimvee in het Belgische Waregem aangescherpt. Aanvankelijk werd alleen een bufferzone van 3 kilometer ingesteld. Dat is nu een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtsgebied in een straal van 10 kilometer rondom de besmettingshaard.

De Europese Commissie ziet het bedrijf als professioneel omdat het handelt in pluimvee. Daarmee valt het onder de regels voor professionele bedrijven. Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) kenmerkte het bedrijf als een hobbyhouderij omdat het uitsluitend in hobbypluimvee handelde.

De extra maatregelen houden onder andere in dat alle houders van pluimvee, hobby en professioneel, een inventarisatie moeten maken van hun pluimvee. De professionele bedrijven moeten dat binnen 24 uur doorsturen aan de FAVV. Al het pluimvee en andere vogels moeten worden opgehokt in het beschermingsgebied. De ophokplicht voor alle professionele bedrijven in België blijft door deze uitbraak voorlopig nog gelden.


Verplaatsingen van pluimvee, vogels en broedeieren in het beschermingsgebied zijn verboden. Alle verzamelingen, zoals beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen, van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.


Nog niet ten einde

Deze recente uitbraak laat zien dat het vogelgriepseizoen nog niet ten einde is. Oplettendheid blijft geboden. In Polen is de situatie nog nijpender. Daar blijft het aantal uitbraken oplopen. In 2021 zijn er al 265 uitbraken bij professionele en hobbybedrijven geteld. In Duitsland lijkt het wat rustiger te worden. Daar is de laatste uitbraak bij een commercieel bedrijf op 15 april vastgesteld. Het totale aantal uitbraken komt daarmee dit jaar op 147.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer