RIVM: 'Nederlandse vogelgriep anders dan bij besmette Russen'

Het gevaar van de in Nederland gevonden vogelgriepvariant H5N8 voor de volksgezondheid is volgens het RIVM nog altijd laag. Het betreft een andere stam dan die in Rusland is vastgesteld. Daar raakten zeven mensen besmet door het virus.

RIVM%3A+%27Nederlandse+vogelgriep+anders+dan+bij+besmette+Russen%27
© Nieuwe Oogst

Dat stelt minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport in een schriftelijk antwoord op Kamervragen van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Volgens de minister is het de eerste keer dat een virus van het type H5N8 bij mensen is gevonden. De in het huidige vogelgriepseizoen in Nederland gevonden virussen van het H5N8-type zijn echter van een andere stam dan die in Rusland bij mensen is aangetroffen.

De eiwitopbouw daarvan is anders. Hierdoor zijn de bevindingen in Rusland niet zomaar door te trekken naar de Nederlandse situatie, stelt Van Ark. Er zijn volgens haar dan ook geen aanwijzingen dat de stam, die in Nederland heeft gecirculeerd, besmettelijker is voor mensen dan bij aanvang van de uitbraken in 2020 door het RIVM is ingeschat. Het ingeschatte besmettingsgevaar blijft 'laag'.


Expertgroep

Berichten uit de media, dat de volgende pandemie door vogelgriep kan ontstaan, kan Van Ark niet verifiëren. Vragen van Ouwehand hierover laat ze vooralsnog onbeantwoord. 'De expertgroep zoönosen, die onlangs onder leiding van Henk Bekedam van start is gegaan, zal ook de zoönotische risico's van vogelgriep beoordelen en wegen. Mede op basis van het rapport van deze expertgroep zal het kabinet reageren op vragen over het risico op het ontstaan van een nieuwe zoönotische pandemie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer