Wintermengsel brengt extra eiwit voor koe

Een mengsel van 58 procent triticale, 12 procent haver, 15 procent wintererwten en 15 procent winterwikke moet melkveehouders Wim, Mieke en hun zoon Wim van de Heijning uit het Zeeuwse Hulst extra eiwit van eigen land geven.

Wintermengsel+brengt+extra+eiwit+voor+koe
© Peter Nicolai

Het gewas is vorig jaar na de maisoogst gezaaid en wordt komende zomer geoogst, waarop hier gras wordt gezaaid. De deelnemers aan Koeien & Kansen verwachten vervolgens nog twee sneden gras te oogsten. 'Ze hebben het altijd over eiwit van eigen land. Op deze manier hopen we dat te bereiken', zegt Wim van de Heijning senior.

De ondernemer vindt het na de maisoogst te laat om nog gras te zaaien. 'Dan gaat het gras half gekiemd de winter in. De wintererwten en winterwikke kunnen, net als de andere gewassen, tegen vorst. Zo heb je met deze mix vroeg in het voorjaar een gewas op het land.'


15 centimeter hoog

In het begin verliep de groei wat stroef, maar nu gaat het hard, constateert Van de Heijning. 'Het totale gewas is nu 15 centimeter hoog.'

Naar verwachting wordt het gewas eind juni, begin juli geoogst met een maaibord voor de hakselaar en vervolgens ingekuild. Het maaimoment is bewust twee weken voor de tarweoogst, want de zaden zijn dan nog niet rijp.

'Bij rijpe erwten loop je niet alleen het risico dat ze uit de peulen vallen, ook zijn ze te hard om door de koeien te worden verteerd. Daarbij is een vroege oogst ook gunstig. Het gras kan er vroeg in. Zo nemen we ook die twee sneden gras mee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer