KringloopWijzer berekent eiwit van eigen land alleen nog aan voerhek

De berekening van het percentage eiwit van eigen land in de KringloopWijzer verandert vanaf 2022. In plaats van wat er in 2021 aan eiwit wordt gewonnen, gaat het er alleen nog om wat de koeien aan het voerhek krijgen. Er wordt daarmee rekening gehouden met het verkochte eiwit en de toe- of afnemende voervoorraden.

KringloopWijzer+berekent+eiwit+van+eigen+land+alleen+nog+aan+voerhek
© Pieter Stokkermans

Dat meldt mijnkringloopwijzer.nl. De wijziging gaat in bij het invullen van de KringloopWijzer in 2022 over het jaar 2021. Bij de oude berekening werd de hoeveelheid gewonnen eiwit op het bedrijf gedeeld door de totale hoeveelheid gevoerd eiwit, uitgedrukt in percentages. In de nieuwe rekenmethode telt het gevoerde eiwit van eigen land.

Het verkochte of afgevoerde eiwit telt in de nieuwe situatie niet meer mee. Datzelfde geldt voor eiwit dat in de voervoorraad wordt opgeslagen om later te voeren. Als het bijvoorbeeld een droog jaar is en er worden voorraden van eerdere jaren aangesproken, telt dit juist wel mee.


Preciezere berekening

De benodigde gegevens over de voorraden worden in de centrale database opgenomen. Op die manier kan de nieuwe, preciezere berekening over het jaar 2021 worden gemaakt, met voervoorraden van enkele jaren oud.

De aanpassing heeft nauwelijks effect op bedrijven waar het eigen geteelde voer al in het eigen rantsoen gaat. Het is een ander verhaal bij bedrijven die een deel van het geteelde eiwit verkopen of waarbij de voorraad in het kalenderjaar toeneemt. Hierdoor zal het percentage eiwit van eigen land waarschijnlijk dalen.

Voor een bedrijf dat meer eiwit voert dan is gewonnen en waarbij de eigen voorraad wordt aangesproken, zal met de nieuwe rekenwijze het eiwit van eigen land stijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer