Zoektocht alternatieve eiwitbronnen in Vlaanderen

In Vlaanderen starten dit jaar drie projecten met de focus op teelt van eiwitgewassen voor menselijke voeding en de toepassing ervan in diervoerrantsoenen.

Zoektocht+alternatieve+eiwitbronnen+in+Vlaanderen
© Han Reindsen

Bij het Belgische onderzoeksinstituut Inagro komen veel vragen binnen over de mogelijkheid van sojateelt op Vlaamse percelen. Al enkele jaren voert Inagro daarom onderzoek uit naar de haalbaarheid van dit gewas op de akkers.

Er zijn verschillende uitdagingen, zoals zaaitechniek en afzet. In het project 'Bouwstenen voor de Vlaamse sojateelt en -keten' wil Inagro samen met enkele andere partijen deze knelpunten aanpakken en demonstreren hoe er mee om te gaan bij de teelt van soja.


Goede opbrengst veldbonen

Met veldbonen is er al ruimte ervaring in Vlaanderen mede dankzij het gunstige eiwitgehalte. Zeker op poldergrond kan er een goede opbrengst behaald worden tot meer dan 7 ton droge stof per hectare met 25 tot 27 procent ruw eiwit. In het project 'Potentieel voor eiwittransitie met veldbonen van lokale teelt' ligt de focus dan ook op het inpassen van veldbonen in diervoer als vervanging van soja als eiwitbron.

Daarnaast vinden er demonstraties plaats over de teelttechniek en het toasten van veldbonen. De doelstelling is om reeds opgedane ervaringen te delen tussen akkerbouwers en veehouders om zo via interactie van elkaar te leren.

De hoofddoelstelling van dit project is de haalbaarheid aantonen van op een rendabele manier het inmengen van lokale alternatieve eiwitbronnen in varkens- en pluimveevoer. Hiervoor wordt in kaart gebracht welke grondstoffen het meest geschikt zijn. De teelten worden vervolgens opgenomen worden in praktijkrelevante rantsoenformuleringen en demonstratieve voederproeven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer