In Polen is ruimte voor eiwithoudende gewassen

Om in de behoefte aan plantaardige eiwitten te voorzien, wil de Europese Unie minder afhankelijk worden van import van eiwitrijke gewassen als soja en meer zelfvoorzienend worden. Volgens een studie van een Pools wetenschappelijk instituut biedt dat kansen voor de Poolse landbouw.

In+Polen+is+ruimte+voor+eiwithoudende+gewassen
© Hans Prinsen

Volgens de studie, die tot stand is gekomen op initiatief van de Nederlanse ambassade in Warschau, zijn er in de Poolse landbouw voldoende mogelijkheden voor de teelt van eiwithoudende gewassen. Dit kan gunstig uitpakken voor de teelt voor zowel voedselvoorziening als veevoer.

Volgend op het eiwitpleidooi van de Europese Commissie, presenteerde landbouwminister Carola Schouten in december een Nationale Eiwitstrategie (NES) om productie en gebruik van plantaardige eiwitten te vergroten. In die eiwitstrategie wordt de focus gelegd op wat we op nationaal niveau in Nederland kunnen bijdragen aan de zelfvoorzieningsgraad van de Europese Unie (EU).


Nederlandse bedrijven

Op de Nederlandse ambassade in Warschau leidden het EU-pleidooi en de LNV-strategie tot de vraag in hoeverre Polen daaraan zou kunnen bijdragen, ook voor Nederlandse bedrijven die in de hele keten actief zijn. Omdat er in Polen geen gegevens voorhanden waren, is door het team van de Landbouwraad op de ambassade opdracht gegeven tot de wetenschappelijke studie. Deze gaat niet alleen over de teelt van soja, maar over alle eiwitrijke gewassen, zowel voor veevoer als voor menselijke consumptie.

Op donderdag 18 maart houdt de Nederlands Poolse Kamer van Koophandel (NPCC) samen met BNP Paribas en de Nederlandse Ambassade in Warschau een webinar over de voedermarkt in Polen en de teelt van eiwithoudende gewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer