CDU%2FCSU+niet+langer+favoriet+onder+Duitse+boeren
Nieuws
© Die Grünen

CDU/CSU niet langer favoriet onder Duitse boeren

Onder Duitse boeren is het christendemocratische CDU/CSU niet langer de meest-populaire partij, zo blijkt uit een nieuwe opiniepeiling voor de landelijke verkiezingen in september. Voor het eerst sinds tientallen jaren is nu de liberale FDP de partij-voorkeur onder de Duitse boeren, met zo’n 24 procent. CDU/CSU scoort 18 procent, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

De peiling door het Duitse vakblad Agrarheute is gehouden in de maand februari, kort nadat de Duitse coalitieregering had ingestemd met een strengere dierenwelzijnswet. Bij twee eerdere regionale verkiezingen bleek al dat de Duitse agrariërs minder CDU-trouw waren geworden. Ook waren er in februari veel agrarische protesten in Duitse steden.


Opvallend is dat bijna vier op de tien (37 procent) boerenstemmers nog niet weet op wie ze gaan stemmen. Gezien de strengere dierenwelzijnswet, de aangekondigde beperkingen op mest-uitrijden, en op handen zijnde landbouwveranderingen, is het niet waarschijnlijk dat weifelende Duitse boeren alsnog naar CDU/CSU zullen terugkeren.

Bovendien heeft het partijbestuur vorige week besloten vast te houden aan de kandidatuur van partijvoorzitter Armin Laschert voor het kanselierschap, als opvolger van de aftredende Angela Merkel. Laschert is buiten zijn eigen deelstaat (Noordrijn-Westfalen) nauwelijks bekend. Hij wordt in veel Duitse commentaren dan ook niet als een stemmentrekker beschouwd.

De extreemrechtse AfD staat op de derde plaats met 14 procent. De centrumlinkse SPD ligt onder de Duitse boeren nog steeds ver buiten beeld, net als de links-radikale Die Linke, beide met minder dan 5 procent.


De Groenen bieden alternatief

De Groenen hebben op landelijke schaal 6 procent van de stemmen onder boeren, maar zijn in sommige deelstaten met zo’n 20 procent de tweede partij. Bovendien hebben De Groenen met hun vrouwelijke kandidaat voor het kanselierschap, Annalena Bärbock (foto), een aantrekkelijk alternatief voor de twee lijsttrekkers van CDU/CSU die in de Duitse media omschreven worden als ‘grijze meneren’.

De federale verkiezingen van 26 september worden daarmee ook steeds belangrijker in de landbouwsector. Door de slechte opiniepeilingen voor zowel CDU/CSU als voor de SPD, is het zeer onwaarschijnlijk dat de huidige GroKo (‘grote coalitie’) opnieuw kan regeren. In dat geval krijgt Duitsland waarschijnlijk een drie-partijen-coalitie.


Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer