'Beter voor...' ook bij vlees, groenten en fruit

Iedere koe heeft een ligplaats, voor zeventig melkkoeien is er één roterende koeborstel en op elk bedrijf staat een insectenhotel. Zomaar wat eisen uit het programma 'Beter voor Koe, Natuur en Boer' van Albert Heijn (AH).

%27Beter+voor%2E%2E%2E%27+ook+bij+vlees%2C+groenten+en+fruit
© Johan Boonen

Het programma werd in 2017 ontwikkeld, aanvankelijk voor drie jaar. Inmiddels is het voor onbepaalde tijd verlengd. Ruim driehonderd melkveehouders doen nu mee via de zuivelondernemingen Royal A-ware en Deltamilk. Melkveehouders ontvangen een plus van 5 cent per kilo melk, dat was aanvankelijk 3 cent, bovenop de weidemelktoeslag. Op dit moment voert bijna de helft van de zuivel van AH het logo 'Beter voor Koe, Natuur en Boer', waaronder melk, karnemelk, yoghurt, Goudse kaas en Zaanlanderkaas.

Een meerprijs voor een aparte melkstroom is niet uniek. Een ander bekend keurmerk is On the way to PlanetProof. Dat keurmerk is niet exclusief verbonden aan een zuivelmerk of supermarkt, iedere partij in de markt kan meedoen. Bij FrieslandCampina nemen zevenhonderd melkveehouders deel. Ze beuren 2 cent per kilo extra.


Succesvolle uitrol

Na de succesvolle uitrol in de zuivel heeft AH nieuwe 'Beter voor'-programma's ontwikkeld, onder meer voor varkens- en kippenvlees, groenten en fruit. Voor varkensvlees werkt AH samen met vleesverwerker Vion. Het gaat om een groep van honderd varkenshouders.


Belangrijk doel voor de komende vijf jaar: een verlaging van de klimaatimpact van varkensvlees, met een reductie van broeikasgassen van 18,5 procent. Verder moeten palmolie en soja in het veevoer verantwoord worden geproduceerd. De exacte meerprijs voor varkenshouders is niet bekend. Voor deelnemers wordt 'een eigen langetermijnprijssysteem' ontwikkeld.


Biodiversiteit

Bij groenten en fruit werken tweehonderd telers samen. Hier draait het met name om het vergroten van de biodiversiteit en het verlagen van de klimaatimpact. AH wil dat boeren en tuinders via 'Beter voor' met vertrouwen investeren in een duurzame bedrijfsvoering door langdurige samenwerking, afnamegarantie, eerlijke prijzen en compensatie voor inspanningen rondom duurzaamheid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer